Преди 75 години: Хенри Уолъс предупреждава за война между САЩ и Съветския съюз

На 16 юни 1947 г. бившият вицепрезидент Хенри Уолъс, който бил член на администрацията на Труман до септември предната година, предупреждава, че политиката на САЩ е изпълнена със заплаха от война със Съветския съюз. Той прави изявлението по време на последното си участие в лекционно турне, което привлича десетки хиляди хора от цялата страна.

Преди 75 години: Хенри Уолъс предупреждава за война между САЩ и Съветския съюз

Говорейки във Вашингтон, Уолъс предупреждава, че САЩ и Съветският съюз са на „самоубийствен път към война и депресия“.

Той осъжда „доктрината на Труман“, публикувана няколко месеца по-рано, според която Съединените щати се ангажират да се намесят във всяка част на света, за да защитят „свободата“.

Уолъс отбелязва, че на практика „доктрината“ означава глобална конфронтация със Съветския съюз.

Той посочва бързите темпове на развитие на ядрените оръжия от двете държави, което предполага бъдеща световна катастрофа.

В речта си Уолъс прави връзка между нападките срещу работническата класа в страната си и агресивната външна политика на Съединените щати. Той подчертава, че Законът на Тафт-Хартли, насочен към потискане на профсъюзите, «е неразривно свързан с доктрината Труман».

Посочвайки продължаващите признаци на глобална икономическа нестабилност след Втората световна война, Уолъс твърди, че ако не бъде постигнато споразумение между САЩ и Съветския съюз, „когато настъпи депресията, можем или да оставим Русия да ни спаси с големи покупки на стоки на ниски цени или можем да организираме война като средство за справяне с депресията и предотвратяване на всякакви стъпки към социализъм, които могат да бъдат предприети по време на криза.»

Уолъс е министър на търговията при президента Хари Труман от март 1945 г. Той служи в продължение на четири години и като вицепрезидент при Франклин Рузвелт, докато Труман не го замени в списъка на демократите за президентските избори през 1944 г. През септември 1946 г. Труман иска оставката на Уолъс, след като той произнася реч, предупреждаваща американската администрация, че призовава за по-голяма конфронтация със Съветския съюз.

Американското издание Militant отбеляза, че изказванията на Уолъс са имали характер на предупреждения към управляващия елит за потенциално катастрофалните последици от тяхната политика, направени от предан привърженик на капиталистическата система.

Уолъс продължава да твърди, че Демократическата партия може да бъде реформирана. Той защитава интересите на американския империализъм, акцентирайки преди всичко, че агресивната програма на «доктрината Труман» рискува да разбие същите тези интереси, провокирайки гибела война със СССР.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3