Петков, ще направиш ли същото с US посолството? Няма данни руснаците да са работили срещу България

Няма данни чужденците да са работили срещу България

Кирил Петков излъга за причините за отзоваване на 70 служители от руското посолство

Петков, ще направиш ли същото с US посолството? Няма данни руснаците да са работили срещу България

За Русия и още 4 държави са със специален статут

Кирил Петков забърка пореден грандиозен скандал със съобщението, че България гони 70 руски дипломати. Премиерът в оставка се оплете в опасни лъжи, в които въвлече и външно министерство. Това коментираха пред “Труд” дипломати от кариерата.

Те бяха категорични, че е абсолютно незаконно обявяването на руските дипломати за персона нон грата, по начина, по който е извършено. Документите за отзоваването на руски високопоставени служители на посолството с дипломатически имунитет са подписани от зам.-министърката Ирена Димитрова, която е от квотата на “Продължаваме промяната”.

Подобни документи има право да подписва единствено външният министър Теодора Генчовска, която е в Мадрид, на срещата на върха на НАТО. Според източници от външно министерство отсъствието на Генчовска било използвано за пускане на две ноти за отзоваване на дипломати.

Петков още през февруари внесъл искане във външно за редуциране на дипломатите в руското посолство, позовавайки се на Виенската конвенция, но искането му било оставено без последствия.

Причината е, че за пет държави — Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай чл.11 на конвенцията не се отнася. Те имат специален статут. След акцията на Кирил Петков по прогонване на руски дипломати, от външно зададоха въпроса ще направи ли същата чистка Петков и в US посолството?

В кулоарите на парламента изгонването на руски дипломати измести темата за бюджета. От опозицията недоумяваха от поредната лъжа на Кирил Петков. Във вторник вечерта той съобщи, че България отзовава 70 дипломати на Руската федерация, а причината е, че са работили срещу интересите на България. Твърдението му не бе потвърдено от службите и от прокуратурата.

“Мога да кажа, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие”, каза Петков.

“Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”, размаха пръст премиерът в оставка.

Той дори благодари на службите за отлично свършената работа.

Час по-късно външно министерство пусна информация, която бе коренно различна от твърденията на Петков. Съобщението на външно гласеше следното: Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

От външно министерство се позовават на чл.11 от Виенската конвенция (по който изключение се прави за страните членки на ООН и на Съвета за сигурност) и говорят за 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас.
Всъщност Русия няма 70 дипломати в България и за разлика от Кирил Петков, във външно министерство отлично знаят това. В отговор на парламентарен въпрос към Теодора Генчовска, зададен от Ивайло Мирчев пише, че общият брой на руските дипломати в България е 40.

Труд