New York Times: ЦРУ „тайно“ помага на Киев въпреки риска от ескалация на конфликта

Белият дом продължава да настоява, че няма намарение да изпраща войски в Украйна. Въпреки това в страната вече действат американски агенти на разузнаването и десетки специални части на НАТО, според The ​​New York Times. Според изданието, освен всичко друго, те негласно координират доставката на оръжие и предаването на разузнавателна информация в Киев.

New York Times: ЦРУ „тайно“ помага на Киев въпреки риска от ескалация на конфликта

Администрацията на Байдън заяви, че няма да изпрати американски войски в Украйна. В страната обаче продължават да действат служители на ЦРУ, които ръководят по-голямата част от огромния масив от разузнавателни данни, идващи от въоръжените сили на САЩ, пише The New York Times, позовавайки се на правителствени служители.

В същото време, според изданието, в Украйна работят няколко десетки командоси от други страни от НАТО, включително Великобритания, Франция, Канада и Литва. Съединените щати изтеглиха своите 150 военни инструктори преди началото на конфликта, но техните съюзници продължават да обучават украинските войски и да осигуряват сухопътен маршрут за оръжия и друга помощ.

New York Times: ЦРУ „тайно“ помага на Киев въпреки риска от ескалация на конфликта

Не се знае много за това какво точно правят агентите или командосите на ЦРУ. Но присъствието им в страната намеква за мащаба на негласните усилия за подкрепа на Украйна и рисковете, които Вашингтон и съюзниците му поемат.

Малко след началото на специалната операция на Русия, 10-та група от силите за специални операции на американската армия «незабелязано» създаде коалиционна група за планиране в Германия, за да координира военната помощ на украинските сили. Броят на участниците в тази организация постепенно нараства до 20 държави.

Неотдавна министърът на армията на САЩ Кристин Уормут каза, че коалиционната група помага за насочването на потока от оръжия и оборудване, които пристигат в Украйна. Освен това звеното информира Киев за възможни заплахи, пред които могат да бъдат изправени тези доставки.

Групата, създадена по модела на структурата, използвана в Афганистан, е част от по-широк набор от оперативни и разузнавателни координационни клетки, управлявани от Европейското командване на Пентагона за ускоряване на съюзническата помощ за Киев. Например в авиобаза Рамщайн в Германия американският екип «Сивия вълк» обучава украинските ВВС, обяснява изданието.

Западните командоси «не са на предната линия», но съветват ВСУ от щабовете в други части на страната или дистанционно чрез шифровани връзки.

Въпреки това „следите от тяхната фина логистика, обучение и разузнавателна подкрепа се усещат на бойното поле“, според The ​​New York Times.

Няколко украински командири наскоро благодариха на Вашингтон за сателитните изображения, които могат да използват на таблети, предоставени от съюзниците.

Въоръжените сили на Украйна използват приложение за картографиране на бойното поле, инсталирано на устройства „за насочване и атака срещу руските войски“.

Американското правителство не признава официално, че служители на ЦРУ присъстват в Украйна или в която и да е друга държава. Доколкото обаче е известно на изданието, агентите на разузнаването контролират предаването на класифицирана информация и работят основно в Киев.

Но според експерти украинците нямат опита на американското разузнаване за борба с въстаници и тероризма.

Те се нуждаят от класическо военно обучение, включително как да използват ракетната система HIMARS и други сложни оръжия, каза Дъглас Уайз, бивш високопоставен служител на ЦРУ.

„Става дума за мащабни сблъсъци, за съвременни танкови битки с огромни въоръжени сили. Не мога да си представя как ЦРУ може да обучава украинците да стрелят с HIMARS“, призна Уайз.

Досега администрацията на Байдън е изпратила в Украйна четири мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS. Това е най-модерното оръжие, което Вашингтон досега е доставял на Киев, то превъзхожда всички други системи на въоръжените сили на Украйна по обсег на действие, отбелязва вестникът.

Въпреки това някои бивши американски служители, които са работили с украинската армия, изразяват недоволство от нейното обучение. Например, те обръщат внимание на факта, че въоръжените сили на Украйна изпитват сериозни затруднения с евакуацията на ранените.

„Те губят по 100 войници на ден. Това е почти същото, което имахме в разгара на войната във Виетнам. Това е ужасно. Те губят много опитни бойци“, коментира ситуацията бивш служител на администрацията на Тръмп.

Според представители на Пентагона от 2015 г. до началото на тази година инструкторите на специалните сили на САЩ и Националната гвардия са обучили над 27 000 украински войници на полигона Яворов, намиращ се близо до Лвов. Съветници от около дузина съюзнически страни също са обучили хиляди войници на ВСУ през последните няколко години, отбелязва The New York Times.

New York Times: ЦРУ „тайно“ помага на Киев въпреки риска от ескалация на конфликта

Обучението се е ограничавало основно до тактика на малки подразделения, но също така свързано с комуникации, медицинска помощ на бойното поле и разузнаване. Тези обучения спряха преди 24 февруари, но биха били полезни и сега, предполага един от събеседниците на изданието.

Други бивши служители обаче предупреждават, че наличието на американски инструктори „не си струва риска“, особено на фона на заплахите за възможна ескалация на конфликта.

«Струва ли си да се разширява обучението на фона на цената, коята трябва да бъде платена? Със сигурност — не», казва Уайз.

Източник: https://www.nytimes.com/2022/06/25/us/politics/commandos-russia-ukraine.html

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3