«Меденият месец свърши»: Холандците започнаха да прогонват украинските бежанци от домовете си

NU.nl: Жителите на Холандия започнаха да показват вратата на украинските бежанци заради летните ваканции

"Меденият месец свърши": Холандците започнаха да прогонват украинските бежанци от домовете си

Общините в Холандия се готвят за наплив на украински бежанци в приютите, тъй като приелите ги местни жители не искат да ги оставят сами в домовете си през лятото, съобщава NU.nl.

„Котката я изпращат в пансион (има се предвид зоохотели – бел. ред.), а украинците ще бъдат изпратени в приюти, да, това е суровата реалност“, каза един от участниците в процеса на приемане на бежанци.

Според изданието около 1200 украински бежанци в момента живеят с частни лица в района на Централен и Западен Брабант. В същото време вече има приемни семейства, които се обръщат към местните власти с въпрос дали могат да настанят бежанци през лятото.

„Понякога украинците наистина просто ги оставят в приюти“, добавиха от отдела за сигурност на региона Брабант-Зюйдост.

Както се отбелязва от ведомството, местните жители „отвориха сърцата и домовете си, без да осъзнават въздействието“.

«Меденият месец свърши, стига. Сега има поток от хора, които казват: отивам на почивка и не искам украинците да остават сами в дома ми», добавиха от ведомството.

Понастоящем около 800 украинци живеят с приемни семейства в региона. Според изданието през следващите седмици може да им се наложи да се върнат в официалните приюти.

Отделът за сигурност на региона Холандс-Мидън съобщи също, че има бежанци от Украйна, които напускат приемните семейства. В същото време причината за напускането може да варира от липса на свободно пространство до „проблеми между семейството домакин и гостите“, отбелязва NU.nl.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3