Калининград се превърна в главното място на раздори в Европа

Калининград се превърна в място на раздори в Европа. Това заяви западният анализатор на Андрю Клут.

Калининград се превърна в главното място на раздори в Европа

Руският ексклав Калининград, известен до 1946 г. под немското име Кьонигсберг, преди време се озова в центъра на вниманието на световната политика. Повод за това беше изявлението на литовското ръководство за намерението му да блокира руските влакове, превозващи определени стоки за Калининградска област. Според Андрю Клут регионът е преживял много в своята история и затова не е изненадващо, че отново се озова в авангарда на геополитическата конфронтация. Това съобщи Bloomberg.

„Като зомбита от гробището на минали европейски кавги, Калининград отново се надигна, за да сее раздори“, пише експерт от американското издание.

Авторът на Bloomberg пише, че Русия е реагирала бурно на литовската инициатива и е заплашила с твърд отговор. В какво ще се състои отговорът, все още не е известно, но западните страни трябва да помнят, че Калининградската област е основното местоположение на Балтийския флот на ВМС на Русия, а и там също са разположени мощни ракетни системи, способни да изстрелват ракети с ядрени бойни глави.

Както отбелязва анализаторът, преди да влязат в конфликт помежду си за Калининградска област, Русия и Западът трябва да си спомнят историята на този регион. Може би това ще охлади техния плам и ще помогне за бързото разрешаване на кризата.

„Историята на Калининград е в известен смисъл обобщение на травмите на континента. Към тази територия са имали претенции в един или друг исторически момент, тя е била управлявана, извоювана и загубена от почти всички съперничещи си държави в региона“, пише журналистът.

През Средновековието регионът е обитаван от балтийски племена, известни като прусаци, които нямат нищо общо с германците, живеещи на запад. През 13 век там се появяват тевтонските рицари и основават много войнствена монашеска държава. По-късно областта става владение на полската корона с литовски и шведски сюжетни обрати. Впоследствие регионът става владение на династията Хоенцолерн, която започва да управлява Прусия.

„Тази дума започна да обозначава милитаризма на шлемовете с шипове и щракащите токчета, по-късно свързани с Германската империя“, отбелязва журналистът за западното издание.

Но в същото време Кьонигсберг е мястото, където европейската цивилизация достига най-високия си връх.

Това беше многоезичен метрополис, по улиците на който се чуваха германски, балтийски и славянски говори.

За известно време градът дори е бил източният форпост на цялото европейско просвещение, където философът Имануел Кант размишлява за чистия разум и вечния мир между народите.

През 20-ти век регионът става място на разгорещени битки между Червената армия и нацистките войски, в резултат на което Кьонигсберг става част от Съветския съюз и получава името Калининград.

След разпадането на СССР градът е откъснат от Руската федерация и заобиколен от страни от НАТО.

В резултат на това Русия значително укрепи отбраната си и превърна града в един вид огромен самолетоносач, разположен зад вражеските линии. В това отношение Западът и Русия трябва да действат изключително предпазливо, за да не повторят грешките от миналото.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3