Калфин: «Целият свят знае, че изнасяме оръжие за Украйна, само Нинова — не»

Очевидно войната в Украйна затъна в коловозите и ще бъде дълго събитие. Въпросът е какво би могло да се направи, за да не се повтарят подобни напрежения. Това каза за БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър и бивш евродепутат.

Калфин: "Целият свят знае, че изнасяме оръжие за Украйна, само Нинова - не"

„Оръжейните заводи работят на три смени и изнасят. В света в момента няма друго място, което да има нужда от нашите боеприпаси, освен Украйна. Ясно е, че това оръжие финишира в Украйна.

БСП си мисли, че хората са толкова посредствени, че слушат председателката им, отколкото да виждат какво се случва.

Целият свят знае, че ние изнасяме оръжие за Украйна, включително Русия вероятно. Само г-жа Нинова не знае“, допълни още Калфин.

«С това гласуване България излезе от безнадеждния път след подписването на договора с РСМ. Предишното правителство сложи на трупчета целия процес и блокира разширяването на ЕС», коментира Ивайло Калфин.

„Трайният интерес на България не е някой в Скопие да ни обещае нещо, а да видим, че нашите съседи са европейска държава. Да, имаше натиск върху България, но трябва да дефинираме нашия интерес – не като има натиск ние да се запънем като магарета. Дипломацията си свърши работата, политиците отново не си свършиха  работата“, заяви Калфин.

Според Калфин начинът, по който беше прието решението за падането на ветото в парламента, не е бил добър и ще предизвика реакция в Скопие.