EurAsian Times: Необичайната военна тактика в Донбас показа превъзходство на Русия над американската артилерия

Необичайната военна тактика на въоръжените сили на РФ показа превъзходството на руската артилерия над американската. За това пише журналистът Парт Сатама за EurAsian Times.

EurAsian Times: Необичайната военна тактика в Донбас показа превъзходство на Русия над американската артилерия

Украинската армия продължава да понася тежки загуби, оказвайки съпротива на руските сили в Донбас.

В същото време военната помощ от Запада нараства.

Понастоящем въоръжените сили на Украйна вече могат да използват пет различни 155-милиметрови артилерийски гаубици на бойното поле. Сред тях: полската гаубица Krab SPH, френската самоходна артилерия (ACS) Caesar SPH, системата FH70 от Италия, американската гаубица M777 и американското самоходно оръдие M109.

EurAsian Times: Необичайната военна тактика в Донбас показа превъзходство на Русия над американската артилерия

Въпреки всички тези системи обаче Русия изтласква позициите на въоръжените сили на Украйна, унищожавайки западните гаубици с огъня на собствената си артилерия.

Например наскоро се появи видео, показващо как по време на обстрел руските въоръжени сили унищожават самоходните оръдия М109, които Норвегия изпраща на Украйна.

Според автора руските военни използват необичайна тактика, като залагат основно не на пехотата и бронираната техника, а на артилерийските системи.

EurAsian Times: Необичайната военна тактика в Донбас показа превъзходство на Русия над американската артилерия

Руснаците използват артилерията като основна бойна сила, а не като огнева подкрепа. В същото време други видове войски работят в подкрепа на артилерията, а не обратното.

Маневриращи бойни тактически групи фиксират противника в зоната на унищожение, след което извършват далекобайни удари за разчистване. Това противоречи на американския подход, при който артилерийският огън „смегчава“ целите, които пехотата и бронираните машини трябва да разчистят“, се казва в статията.

Тази стратегия обяснява защо Москва инвестира много в модернизирането на своите ракетни и артилерийски сили, пише журналистът. Според Сатам Русия си е върнала статута на „бог на войната“ в артилерията на бойното поле поради точните и разрушителни удари по вражеските позиции.

„Ако по време на Втората световна война реактивната система за залпов изстрел „Катюша“ се наричаше „Сталинска наковалня“, то руските гаубици сега са „чукът на Путин“, отбелязва анализаторът.

Освен това необичайната тактика показа, че руските гаубици превъзхождат западните артилерийски системи, включително американското самоходно оръдие.

Например, максималният обхват на стрелба на самоходното оръдие M109 е само 22 километра, а скоростта на стрелба е един изстрел в минута.

„От друга страна, руският 2С35 Коалиция-СВ може да стреля в рамките на 40 километра и има скорост на стрелба от 9 до 16 изстрела в минута. Обхватът на самоходните оръдия не само предпазва от вражески огън, но и заплашва противника с противобатареен огън“, подчертава изданието.

Според Парт Сатам Съединените щати са свикнали да се бият с очевидно слаби противници с помощта на самолети, като им стоварват „огнен дъжд“ от въздуха. Поради тази причина американската артилерия е значително по-слаба от руските системи, като: РСЗО 9A52-4 «Торнадо» (обхват 90 км) и 9K58 «Смерч» (от 70 до 90 км).

„Обстрелът на металургичния комбинат „Азовстал“ през май трябва да е изиграл съществена роля за това, че около 2 хиляди бойци от неонацистката бригада „Азов“ (в Русия бяха образувани наказателни дела срещу членовете на тази организация – бел. ред.) от украинската армия се предадоха», пише Сатам.

„Тази крепост би могла да издържи обсада със своя лабиринт от подземни тунели, които на практика се квалифицираха като малък град.“

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3