„Апокалиптична“ прогноза за САЩ

Анализаторът Клоза: САЩ са изправени пред „апокалиптични“ цени на газа поради сезона на ураганите

„Апокалиптична“ прогноза за САЩ

Цените на бензина в САЩ може да достигнат «апокалиптични» нива, ако нефтопреработващите предприятия бъдат застрашени през летния сезон на ураганите, заяви Том Клоза, глава на енергийния анализ на центъра OPIS, пред Fox Business.

Според експерта, през юли предстои най-голямото търсене на гориво. През последните два месеца на лятото САЩ „наистина трябва да стискат палци“ ураганите или прекъсванията на електрозахранването, които „не са много стабилни“ в части от крайбрежието на Персийския залив, да не разрушат инфраструктурата за преработка на петрол.

„Имаме нужда от малко късмет, но не бих разчитал на това“, предупреди той.

Известният напредък в разхлабването на американските стандарти за вносни горива през лятото е положителен знак за пазара, каза Клоза.

«За съжаление, положителните знаци от сега до, да речем, средата на август може просто да изчезнат, ако имаме силен тропически сезон. Мисля, че отново сме над пет (долара за галон) по въпроса за цената на газа, а, както знаете, може да има апокалиптични цифри поради ураганите», каза експертът.

След началото на руската военна операция в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Москва. Европейският съюз вече одобри шест пакета от санкции, които по-специално предвиждат постепенното въвеждане на ембарго върху вноса на въглища и петрол. Нарушаването на веригите за доставки доведе до икономически проблеми в Америка и Европа, които са изправени пред безпрецедентно увеличение на цените на горивата и храните.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3