Западът поиска да унищожи Русия, но самият той се оказа на ръба на краха

Западът планираше да унищожи руската икономика със санкции, но не всичко тръгна по план. Кремъл се оказа готов да се откачи от SWIFT и «наказа» Европа с рублата. Сега самата икономическа хегемония на Запада е под заплаха.

Превод от «Хуанцю шибао», Китай: 

Западът поиска да унищожи Русия, но самият той се оказа на ръба на краха

След изостряне на руско-украинската криза, Съединените щати и Европа наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции срещу Русия, прекъснаха финансовите й връзки с външния свят и незаконно замразиха нейните задгранични активи. Така те се опитват да изолират Москва от световната финансова и търговска система и напълно да унищожат икономиката.

Последните западни санкции за кратко доведоха до рязък спад на рублата, а вътрешният финансов пазар изпита силен шок. Някои считаха, че Русия няма да може да им устои и икономиката й ще рухне.

Министерството на външните работи на САЩ публикува статия през март, озаглавена „Цената на икономическата война – как санкциите срещу Русия ще се отразят на глобалния ред“, отбелязвайки, че Западът е свикнал да налага санкции на малки държави на „ниска цена“, но санкциите срещу голяма икономическа сила са много неефективни.

Опитът на Запада да изолира Русия, икономиката на страна от Г-20 с огромни петролни и газови запаси, мощен военно-промишлен комплекс и разнообразен износ, ще има сериозни последици и неизбежно ще завърши с провал.

Сблъсквайки се с последните санкции на САЩ и Европа, Русия не показа пълна безпомощност и пасивност.

Вместо това тя предприе мощни контрамерки.

Първо, това е използването на «рублата» за изплащане на външните дългове.

Всички страни, участващи в санкциите срещу Русия, станаха обект на „погасяване на държавните дългове в рубли“, а плащането се извършва по официалния руски обменен курс.

Този ход бързо стабилизира обменния курс на рублата, който се върна към нивата преди санкцията.

Второ, доставките на природен газ за страните, участващи в санкциите, вече също трябва да се плащат в рубли, което има известен възпиращ ефект върху САЩ и Европа: петролният и газовият сектор на ЕС зависи основно от руския износ.

На трето място, Русия състави списък на „недружелюбните страни и региони“, като обяви премахването на плащането на „патентни такси“ към тях и износа на пшеница и торове.

Четвърто, беше обявена национализацията на американски и европейски компании, които искаха да напуснат Русия, и бяха проведени мерки като „конфискация на сметки и активи, налагане на външно управление и национализация на имущество“ за западни компании от черния списък.

Пето, пътищата за бягство на чужд капитал бяха блокирани.

С обявяването и поетапното прилагане на тези мерки Русия промени пасивната си позиция.

Тези целенасочени контрамерки показват, че Кремъл е бил напълно подготвен за американските и европейски санкции и е имал план за системен отговор и набор от отговори.

Русия беше санкционирана повече от сто пъти от 2014 г. насам, но продължава да се съпротивлява на ограниченията. Кремъл също предвиди възможно прекъсване на връзката със SWIFT.

За тази цел Москва предприе редица превантивни мерки, насочени към дедоларизация.

Първо, тя намали дела на американските облигации в международните си резерви и увеличи златните си запаси.

Второ, Русия положи всички усилия да насърчи използването на местните валути на двете страни за разплащания при външнотърговски сделки.

На трето място, Москва създаде своя собствена система за международни търговски плащания, предназначена да стане алтернатива на SWIFT след прекъсване на връзката със западния вариант.

Русия е богата на стратегически ресурси като нефт, природен газ и редки минерали и може да се снабди с енергия, ресурси и храна, което има ключово влияние върху световната производствена верига и веригата за доставки на много ключови индустрии като военната, космическата и микрочиповете.

Това е причината Русия смело да оспорва съществуващия глобален икономически ред, доминиран от САЩ и Запада.

Европа последва санкциите на САЩ срещу Русия, които не само не успяха да спрат спецоперацията в Украйна, но и горното се отрази сериозно на европейската икономика.

Енергията, зърното, торовете и други важни стратегически ресурси на Европа са силно зависими от вноса от Русия.

Санкциите срещу Москва поставиха Европейския съюз изправен пред проблеми като недостиг на енергия, растящи цени и прекъсвания на веригата за доставки, а рискът от европейска икономическа рецесия също се увеличи значително.

В контекста на огромния натиск върху икономиката, за страните от ЕС е трудно да формират единни санкции срещу Русия, тъй като това не отговаря на техните индивидуални интереси.

В бъдеще със сигурност ще има разногласия в рамките на Европейския съюз дали да наложи нови санкции срещу Москва или да направи компромис.

Другите страни, освен САЩ и Европа, особено големите държави, няма да се подчинят на западната принуда, да наложат санкции на Русия и да преустановят нормалното икономическо сътрудничество с Москва.

Индия удвои вноса си на руски въглища и петрол и двете страни се съгласиха да се разплащат в собствените си валути.

Страните от Близкия изток запазват независима позиция и няма да следват пътя на Запада.

САЩ и Европа непрекъснато заплашват Китай с „последствия“, но позицията е кристално ясна: Поднебесната категорично се противопоставя на всякакви незаконни едностранни санкции; в отношенията с Русия не трябва да се накърняват законните права и интереси на Китай и други страни; страните ще продължат нормалното търговско сътрудничество на основата на взаимно уважение, равенство и взаимна изгода.

Контрасанкциите на Русия защитават финансовата независимост и икономическата сигурност на страната.

Това доказва, че привидно мощната санкционна хегемония на САЩ и Запада не е нищо друго освен мит.

Крайните санкции, наложени от Съединените щати и Запада на Русия, също показват, че е необходимо да се преодолее преклонението и страха от западната хегемония, да се осмелим да говорим срещу арогантното и несправедливо издевателство, да имаме смелостта да се противопоставим и да се борим, и тогава хегемонията на САЩ и Запада няма да бъде нищо друго освен «плашило от хартия».

Суровите санкции, наложени от САЩ и Европа над Русия, всъщност са опит на западния свят да получи предимство в играта на великите сили, тъй като те не могат да го постигнат чрез легитимна и честна конкуренция, което отразява упадъка на Запада.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/47xQr4qk83j

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3