На фона на нарастващите загуби във войната с Русия, САЩ заливат Украйна с оръжия

В условията на отстъпление и загуба на територии, както и стотиците ежедневни жертва от страна на ВС на Украйна, Съединените щати засилват участието си във войната.

На фона на нарастващите загуби във войната с Русия, САЩ заливат Украйна с оръжия

На брифинг за пресата в сряда на 15 юни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили заявиха, че Съединените щати ще предоставят на Украйна още 1 милиард долара в оръжия, включително допълнителни ракетни системи с голям обсег.

Двамата високопаставени чиновници обясниха, че в Украйна не само се изпращат висококачествени американски оръжейни системи, но и че стотици украински войници се обучават директно от Съединените щати.

Мили съобщи, че американската армия подготвя взводни екипажи за ракетни системи с голям обсег в Германия и добави:

„До края на този месец ще прехвърлим системи HIMARS, боеприпаси и обучени екипи за оперативна употреба в отбраната на Украйна».

Обяснявайки значителния мащаб на американското обучение на украинските сили, Мили каза:

„Към днешна дата ние сме обучили 420 украинци как да работят с гаубици M777, 300 украинци как да използват самоходната гаубица M109, 129 души как да използват бронираните M113, 100 души как да използват безпилотни летателни апарати, а 60 току-що завършиха обучение за използването на ракетната система за залпов огън HIMARS.“

Мили и Остин говориха на съвместна среща на повече от 50 държави, участващи във водената от САЩ война срещу Русия, известна като «Контактна група по отбрана».

На пресконференция след срещата Остин каза, че окончателният пакет от оръжия ще включва «боеприпаси за многобройни ракетни установки, още 18 гаубици M777 155 мм и тактически машини за транспортирането им и 36 000 патрона с калибър 155 мм».

Той добави: „Пакетът включва също 650 милиона долара в Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която ще помогне на Украйна да се защити с две допълнителни системи за брегова отбрана Harpoon и хиляди защитени радиостанции, очила за нощно виждане, термовизионни мерници и друга оптика».

Остин каза, че Германия ще предостави на Украйна три ракетни системи за залпов огън и управляеми боеприпаси за РСЗО и че „Словакия обяви значително дарение на хеликоптери от серия MI и крайно необходимите ракетни боеприпаси“.

Попитан от репортери дали американските оръжейни доставки са достатъчни, за да обърнат хода на войната, Мили се похвали, че САЩ и техните съюзници са доставили близо 100 000 противотанкови системи:

„Това е повече, отколкото има танкове в света“.

„Те поискаха 200 танка, получиха 237 танка“, продължи той.

„Те поискаха 100 бойни машини на пехотата, а получиха над 300. Доставихме, грубо казано, около 1600 системи за противовъздушна отбрана и около 60 000 зенитни снаряди.“

Мил добави: „Ние също така предоставихме над 1500 Stingers, над 700 тактически дрона Switchblade, 20 хеликоптера Ми-17, както и хиляди единици стрелково оръжие и стотици хиляди боеприпаси за стрелково оръжие».

Въпреки това, говорейки за доставките на американско оръжие за Украйна, генералите не можеха да отрекат обективните военни провали, претърпени в прокси конфликта, огладен от Съединените щати.

Помолен от репортер да коментира съобщенията в медиите, че „Украйна има 100 убити и 100, 200 или 300 ранени на ден“, Мили отговори:

„Бих казал, че това е в съответствие с нашите оценки“.

Мили призна: „Що се отнася до артилерията, те ни превъзхождат по брой, те ни превъзхождат по въоръжение и обхват на стрелба“.

Той добави: „Руснаците наистина ни превъзхождат по брой – по отношение на артилерията те превъзхождат украинците. Оценките варират, някои казват, че съотношението е четири, пет, шест към едно, други казват 10, 15 към едно, трети казват 20 към едно.»

Той също така призна катастрофалните последици от войната върху украинското население, отбелязвайки, че „според обществените оценки са убити около 20 000 украински мирни граждани“ и че 7 милиона украинци са вътрешно разселени, а 6 милиона са станали бежанци».

Съобщението на САЩ за нови доставки на оръжие и военно обучение за Украйна последва след серия от предупреждения за неуспехите, пред които са изправени военните усилия на САЩ.

В статия на «Ню Йорк Таймс», написана от Томас Гибънс-Неф и Ерик Шмит, озаглавена «Връзката с обсадените украинци е прекъснато, защото съюзниците поставят под съмнение стратеагията», се казва:

«Действията на Украйна в значителна степен се свеждат до удари по добре снабдената руска армия, превръщайте всяко парче земя в кървава битка.

Украйна се стреми да побеждава, доколкото е възможно, но в последните седмици не успява да удържи нито една решителна победа, а в процеса на това тя изгуби много свои собствени войници и мирни граждани».

«Някои западни официални лица казват, че господин Зеленски вероятно няма жизнеспсобна стратегия за победа във войната.

Руснаците имат огромно преимущество в артилерията и ракетите с голям обхват, превръщайки територията на Украйна в руини — преди да вкарат там войската».

Въпреки предупрежденията и огромните загуби на Украйна, Съединените щати увеличават участието си във война, на която не се вижда краят.

Това струва скъпо на американското население, като същевременно отнема живота на огромен брой украинци и руснаци.

С други думи, Съединените щати мащабно инвестираха не само пари и оръжия, но и своя политически и военен авторитет срещу другите си противници по отношение на изхода от прокси войната с Русия в Украйна.

Всеки военен провал на украинската армия и нейните паравоенни сили на бойното поле само увеличава натиска вътре в Америка в полза на още по-широка и по-пряка военна намеса на САЩ, което прави ситуацията още по-опасна.

Автор: Андре Деймън

Източник: WSWS.ORG

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3