Тези две страни сведоха до нула санкциите на САЩ срещу Русия

Рязкото увеличените обеми на руския износ на енергоресурси за Китай и Индия «нулират» ефекта от санкциите срещу Русия, пише изданието «Нихон Кейзай». От началото на годината експортните приходи на Москва са се увеличили с 50%. Според редакторите на вестника „изтеглянето на енергия“ от Русия се оказало трудно и Западът ще пострада от това.

Превод от Nihon Keizai, Япония:

Тези две страни сведоха до нула санкциите на САЩ срещу Русия

Китай и Индия увеличават покупките на руски петрол. Това се дължи на факта, че забраните за внос на руски петрол от страна на САЩ и Европейския съюз намалиха броя на купувачите му.

В същото време руските енергийни ресурси станаха по-евтини в сравнение със средните световни цени, а икономическите ползи за вносителите се увеличиха значително.

Въпреки това приходите на Русия от увеличаване на обема на доставките на нейната енергия за алтернативни купувачи също се увеличиха.

По-специално, тя получава увеличени приходи от износа на енергия, подкрепен от китайско-индийските покупки, докато ефективността на санкциите на САЩ и Европа значително намаля.

Според компанията за финансова информация Refinitiv (Refinitiv е американо-британски глобален доставчик на данни от световните финансови пазари. Компанията е основана през 2018 г., бел. ред.), обемът на суров петрол, внесен от Китай от Русия по море ( с изключение на тръбопровода), през май е около 800 000 барела на ден, което е увеличение от над 40% в сравнение с януари.

От това става ясно, че покупките на петрол от Русия стават приоритет за Китай.

Морският внос на руски суров петрол в Индия също нарасна от нула през януари до малко под 700 000 барела на ден през май.

Това са много впечатляващи цифри.

При стремителния ръст на световните цени на енергоносителите икономическата изгода от придобиването на по-евтини руски продукти е голяма.

Съществуват и опасения, че още повече държави и организации ще предприемат обходни маршрути срещу санкциите, наложени от САЩ и ЕС срещу Русия.

Източник: https://www.nikkei.com/article/DGXZQOUB196J10Z10C22A5000000/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3