Стиглиц: Западът може да загуби в новата «студена война» с Русия и Китай

Икономистът Стиглиц: Западът може да загуби в новата Студена война с Русия и Китай

Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай

Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и Китай, в която глобалната хегемония, а не защитата на ценностите, е поставена на карта от Запада, това следва от статия на американския икономист, носител на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц за портала Sheerpost.

«Съединените щати изглежда влизат в нова студена война както с Китай, така и с Русия. А това, че американските лидери представят конфронтацията като конфронтация между демокрацията и авторитаризма, не преминава през проверката, особено във време, когато същите тези лидери активно насърчават системните нарушители на правата на човека като Саудитска Арабия.

Подобно лицемерие предполага, че това, което наистина е заложено, поне отчасти, е глобалната хегемония, а не ценностите«, пише Стиглиц.

Според икономиста в продължение на две десетилетия след падането на желязната завеса САЩ са били „очевидно номер едно“ в света. Но след това са последвали „погрешни войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастването на неравенството“, което постави под въпрос лидерството на Вашингтон в световната политика.

Стиглиц отбелязва неизбежността, че „Китай ще изпревари САЩ икономически“. Съединените щати, според учения, „не могат сами да спечелят новата конкуренция на великите сили; те се нуждаят от съюзници“.

Въпреки това през последните години, както отбелязва ученият в статията, съюзниците на САЩ имат все повече причини да се съмняват в надеждността на Вашингтон като партньор.

„Тръмп направи всичко възможно, за да отблъсне тези страни, а републиканците, които все още са му длъжници, дадоха достатъчно основание на тези държави да се съмняват дали САЩ са надежден партньор…

В търсене на благосклонността на света, САЩ ще трябва да наваксат изпуснатото.

Дългата им история на експлоатация на другите страни няма да им помогне, нито дълбоко вкоренения расизъм в САЩ — силата, която Тръмп умело и цинично ръководи».

Стиглиц илюстрира тезата за расизма с „апартейда с ваксините“, когато богатите страни получиха всички необходими ваксини срещу коронавируса, „а хората в по-бедните страни бяха оставени да се оправят сами“.

Междувременно, от гледна точка на икономиста, Китай и Русия направиха своите ваксини достъпни за другите.

В същото време Пекин, както отбелязва Стиглиц, е успял да осигури на бедните страни сложна инфраструктура, засилвайки влиянието си.

„Трябва да предложим конкретна помощ на развиващите се страни и на държавите с нововъзникващи пазари, като се започне с изоставянето на цялата свързана с COVID интелектуална собственост, за да могат те сами да произвеждат ваксини и методи на лечение“, заключи Стиглиц.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3