Руски учен: Заловеният в Украйна наемник от САЩ е отговорял биологичните лаборатории, можел е да създаде смъртоносно оръжие

Появата на територията на Украйна на американския „войник на съдбата“, свързан преди това с изследването на токсичните свойства на отровните вещества, е още едно потвърждение за работата на химическите лаборатории във Вашингтон. Това мнение изрази в интервю за ФАН експертът от Асоциацията на военните политолози, ръководител на катедрата по политически науки и социология към Руския икономически университет «Г. В. Плеханов» Андрей Кошкин.

Руски учен: Заловеният в Украйна наемник от САЩ е отговорял биологичните лаборатории, можел е да създаде смъртоносно оръжие

По-рано стана известно, че един от чуждестранните наемници, които бяха заловени от руските въоръжени сили, 39-годишният Александър Дрюке, е служил в химическия корпус на американската армия от септември 2002 г. до октомври 2014 г. Занимавал се е с разработването на защита срещу биологични, радиологични, ядрени оръжия.

Но в същото време, според Андрей Кошкин, специалистите на подразделението са в състояние не само да предотвратят бедствия, но и да организират провокации с такива средства.

„Има няколко версии. Първото е просто съвпадение: човекът е служил, а след това е решил да стане „войник на късмета“.

Но защо такъв специалист се озова в Украйна, където е документирано съществуването на мрежа от биолаборатории, създадена със средства и сили на Пентагона?

Висококвалифициран специалист, има опит в работата и внезапно се озовава на територията на „незалежната“ — това не става случайно, тук има закономерност”, убеден е Андрей Кошкин.

Според събеседника на ФАН, разследването, проведено от офицерите на въоръжените сили на РФ, трябва да покаже как Дрюке е стигнал до взаимодействие с Киев.

Експертът признава, че в настоящата ситуация е по-изгодно за американеца да се позиционира като наемник, отколкото да разкрива принадлежността си към химическия корпус на САЩ.

„Второ, той е можел просто да предаде  натрупаните знания на въоръжените сили на Украйна или да контролира работата на лабораториите, разположени на територията на страната.

Неговият опит не отговаря на необходимостта да остане точно в този момент в Украйна.

Точно такъв специалист може да създаде биологично оръжие от онези съставки, които са в промишлеността.

Пентагонът, наред с доставката на оборудване и оръжия, може да доставя и химически боеприпаси.

Например за същата тази установка M-777, която е в състояние да изстрелва специални снаряди “, заключи Кошкин.

По-рано във Вашингтон се съобщи, че през последните 20 години САЩ са създали 46 различни биологични лаборатории в Украйна.

Представители на ведомството подчертаха, че подобни дейности се извършват изключително с мирни цели. Въпреки това, според ръководителя на Роспотребнадзор Анна Попова, всички твърдения за работата на подобни съоръжения в полза на местните жители са неверни.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3