Германия се опасява, че Русия ще прекъсне доставките на газ

FT: Германия се опасява, че Русия ще спре доставките чрез «Северен поток»

Германия се опасява, че Русия ще прекъсне доставките на газ

Германското правителство се опасява, че Русия, като част от годишната поддръжка на газопровода «Северен поток», може напълно да спре доставките на газ за страната, пише Financial Times.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че намаляването на доставките на газ за редица европейски страни се дължи на факта, че турбините на Siemens, които се използват за доставка на газ за «Северен поток», не се връщат от ремонт.

Според него това са последствията от антируските санкции, това са проблеми, които „не са свързани с Русия“.

Песков многократно заявява, че Русия никога не е използвала доставките на газ, за ​​да накаже някого, а продава гориво единствено за удовлетворяване на своите интереси, за да повиши благосъстоянието на руснаците и на търговска основа.

„Чиновниците се опасяват, че „Газпром“ може напълно да прекъсне доставките на газ, докато „Северен поток“ е затворен за ремонт, което ще подкопае усилията на Германия за запълване на газовите хранилища преди зимния отоплителен сезон“, се казва в публикацията.

В момента германските газови хранилища са пълни на 58%, правителството иска те да бъдат пълни на 90% до 1 ноември. Поради проблемите с турбините на «Сименс» за «Северен поток» обаче вносителите на газ са принудени да купуват липсващите обеми на спот пазара на по-високи цени.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3