ФБР започна разследване около попадането на микрочипове, произведени в САЩ, в руска военна техника

Руската военна промишленост използва микрочипове, произведени в САЩ, които по някакъв начин са попаднали в Русия, въпреки санкциите, пише американската преса. ФБР и Министерството на търговията на САЩ започнали разследване.

ФБР започна разследване около попадането на микрочипове, произведени в САЩ, в руска военна техника
Според Washington Post във фрагменти от високоточна ракета на Русия, попаднали в ръцете на американските военни, е открит американски микрочип. Сега Министерството на търговията на САЩ и ФБР се опитват да разберат как чиповете биха могли да попаднат на територията на Русия, докато тя е под санкции и доставката на такива компоненти там е забранена.

«Започваме разследване … не защото нейният чип е открит в оръжейна система. Това, което правим, е да започнем разследване, за да разберем как чипът на тази компания е попаднал там», заявиамерикански чиновник.

На даденият етап не е ясно за какви точно микрочипове става дума, тъй като до 2014 г. са произведени и доставени в Русия много голямо количество електроника. В същото време някои американски източници съобщават, че през 2020 чиповете са открити в руската военна техника. Въпреки че маркировките са премахнати от тях, все пак било възможно да се установи, че са произведени в САЩ.

Досега всички търсения не са довели до успех. Факт е, че подобни чипове често минават през ръцете на много посредници, преди да бъдат предадени на клиента.

«… дори след налагането на санкции срещу Москва, Русия все пак успя да придобие необходимите технологии и части за важни видове военна техника, които сега се използват в битките срещу Украйна», цитира публикацията на думите на един от източниците.

Според Washington Post чиповете, произведени в САЩ, са открити в останките на ракета, която ударила Николаев в края на март тази година и в две радиостанции, попаднали в ръцете на въоръжените сили на Украйна на територията на ЛНР.

Специална група американски военни заминава за Украйна, за да проучи трофеите.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3