Тандемът от руски подводници показа на НАТО кой е истинският стопанин на Арктика

Руските подводници показаха на НАТО кой е истинският господар в Арктика. Това заяви военният експерт Василий Дандикин.

Тандемът от руски подводници показа на НАТО кой е истинският стопанин на Арктика

Атомните подводници «Северодвинск» и «Смоленск» на Северния флот на Русия проведоха ракетни стрелби в Баренцово море. Подводниците нанесоха удари по сложни мишеннни позиции, имитиращи отряд от десантни кораби на условен противник. Целите бяха успешно унищожени от крилатите ракети «Гранит» и «Калибър» на разстояние около 200 километра.

Екипажите на руските подводни крайцери отработиха съвместна стрелба, чиято особеност която беше едновременното поразяване на мишена с различни типове ракети с различна скорост и полетни характеристики.

Като военен експерт, член на организацията на руските офицери, капитанът 1-ви ранг от резерва Василий Дандикин, отбеляза, че военните маневри на Северния флот демонстрират сложната ситуация в Арктическия регион.

Понастоящем две скандинавски държави възнамеряват да се присъединят към НАТО едновременно, а Западът се опитва да лиши Русия от нейния глас в Арктическия съвет.

„Стрелбите са свързани с активирането на силите на САЩ и НАТО в Арктика. Тяхното учение Cold Response 2022 беше едно от най-големите в Норвегия през пролетта. Освен това американците отдавна твърдят, че Северният морски път е световно достояние“, каза събеседникът.

27 страни членки на Алианса взеха участие във военните учения Cold Response 2022. В тях участват 30 000 военнослужещи — два пъти повече от всички предишни учения. При такива обстоятелства Русия трябва да е готова да защити интересите си в този важен регион.

„Тандемът от руските подводници демонстрира как могат да работят в десантни групи. Ние посочваме, че има един стопанин в нашия сектор в Арктика — Северният флот. Припомняме им кой, освен полярните мечки, е стопанинът тук”, подчерта Дандикин.

Заедно с това той припомни, че военните кораби на Северния флот са готови да устоят на всички видове заплахи от НАТО. Това е необходимо поради факта, че враждебна активност проявяват не само арктическите сили – членове на блока. Обединеното кралство също има интерес към Арктика.

„Сега те дърпат Финландия и Швеция. Това е факт, на който ще отговорим с увеличено разполагане на войски. Показваме, че имаме средствата да реагираме. Това са подводният и надводният флот, авиацията и арктическите войски“, каза събеседникът.

Междувременно ситуацията в региона продължава да ескалира. Въздушните и военноморските сили на западните страни редовно извършват патрули в близост до руските граници. Според военния експерт Русия трябва да държи очите си отворени.

„Никога досега не е имало спокоен живот за Североморци, но сега точно няма да има“, заключи капитан 1-ви ранг от резерва Василий Дандикин.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3