Опитите на НАТО да постигне напредък за членството на Швеция и Финландия претърпяха фиаско

Остава нерешен въпросът за членството на Швеция и Финландия в НАТО. Това се посочва в материала на турския вестник Sozcu.

Опитите на НАТО да постигне напредък за членството на Швеция и Финландия претърпяха фиаско

Според изданието не е помогнала и срещата на представителите на Анкара, Стокхолм и Хелзинки в Брюксел. Турската страна продължава да се придържа към позициите си.

„Въпреки опитите за преодоляване на предизвикателствата преди традиционната среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Мадрид следващата седмица, алиансът все още не е успял да постигне никакъв напредък в тези преговори“, се казва в публикацията.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му не може да се съгласи с разширяването на НАТО за сметка на Финландия и Швеция.

Според главата на републиката Анкара не се доверява на обещанията на властите на скандинавските страни по отношение на борбата с тероризма.

По-рано съобщихме: Cumhuriyet: Турция се измори от НАТО

Cumhuriyet: След излизането от НАТО, Турция ще получи много предимства

Cumhuriyet: Турция се измори от НАТО

Турция не е видяла нито едно предимство за 70 години членство в Северноатлантическия алианс, а единственият аргумент в полза на участието в блока е правото на вето в рамките на НАТО, пише турският вестник Cumhuriyet.

Според автора на статията Мехмет Али Гюлер Анкара трябва да затвори Черно море, Кавказ и западните врати на Централна Азия за САЩ и да стане част от Голямото евразийско партньорство.

„Турция трябва да скъса връзките си с НАТО“, подчертава наблюдателят.

Напускането на алианса, както се отбелязва в публикацията, означава преход към стратегическо партньорство с Русия и Иран, както и интеграция в „новия свят“ чрез ШОС и БРИКС.

Освен това, според автора, излизането от военния блок ще лиши САЩ от възможността не само да контролират политиката на Турция, но и ще удари силно плановете на Вашингтон.

„САЩ ще трябва да се откажат от плановете си да превърнат Черно море в езеро на НАТО, а изключването на Анкара от блока ще бъде провал за САЩ по отношение на влиянието в Кавказ и Централна Азия“, обобщава наблюдателят.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3