Der Spiegel: „Дълбоко съжалявамe“ – Белгия върна зъб на Патрис Лумумба на Демократична република Конго

Според Der Spiegel дългият конфликт между Демократична република Конго и Белгия, започващ от времето на колониализма, приключи. Брюксел най-накрая върна на роднините на първия демократично избран лидер на Конго Патрис Лумумба, който беше убит преди повече от 60 години, останките му, а именно един зъб. Белгийският премиер Александър де Кру се извини на децата на политика, но също така подчерта, че страната му не е замесена в убийството му.

Der Spiegel: „Дълбоко съжалявамe“ – Белгия върна зъб на Патрис Лумумба на Демократична република Конго

Неговият белгийски колега Александър де Кру се извини на близките и заяви за «моралната отговорност» на страната си. Той също така подчерта, че досега «не са открити доказателства» за активното участие на белгийските власти или армията в убийството на Лумумба. Той обаче призна, че може би са можели да успеят да го предотвратят, отбелязва изданието.

Лумумба е първият демократично избран лидер на републиката и открит враг на колониалните господари. Няколко месеца след избирането му той е убит, а тялото му, според очевидци, е потопено в киселина, за да се разпадне напълно.

Десетилетия по-късно, в хода на разследване на причините за изчезването на политика, белгийските власти откриха зъба му. Сега останките на загиналия ще се завърнат в родината си, пише немското издание.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3