CNN: В името на честното съперничество — Международната федерация по плуване ограничи допускането на трансджендърни жени до състезанията

Международната федерация по плуване (ФИНА) след конгреса си в неделя реши да затегне правилата, регулиращи участието на трансджендърни спортисти в състезанията от най-високо ниво, съобщава CNN. Според канала ръководството на федерацията, след консултация с водещи експерти, е забранило на спортисти, които са направили трансджендърен преход на възраст над 12 години, да участват в състезанията за жени. Според CNN, ФИФА и Международната асоциация на атлетическите федерации скоро може да вземат подобни решения.

CNN: В името на честното съперничество - Международната федерация по плуване ограничи допускането на трансджендърни жени до състезанията

Неделният ход на ФИНА е поредната глава от история, която от известно време се обсъжда горещо в спортната общност. Междувременно, обявявайки решението си, федерацията каза също, че планира да създаде нова, „отворена“ категория, в която трансджендърните жени да могат да се състезават.

Съгласно новите правила трансджендърните жени все още могат да се състезават, при условие че са завършили трансджендърния си преход до 12-годишна възраст, отбелязва CNN.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3