Свръхзвуковият «Оникс» реже украинската ПВО като нож масло

Бреговите комплекси на въоръжените сили на РФ успешно работят по наземни цели в «незалежната»

Свръхзвуковият "Оникс" реже украинската ПВО като нож масло

Според пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация, по време на специалната военна операция крайбрежните ракетни комплекси «Бастион», разположени в Крим и оборудвани със свръхзвуковите ракети «Оникс», са унищожиха десетки наземни цели в Украйна.

В същото време ракетите П-800 «Оникс» свободно преодоляваха зоните на украинската противовъздушна отбрана, оборудвани със системите С-300ПС «Фаворит».

Като един от ключовите елементи на ешелонираната брегова отбрана на въоръжените сили на РФ, балистичната ракетна система «Бастион» е способна ефективно да унищожава морски и наземни цели с обсег до триста километра.

Тя може да бъде интегрирана в единна верига за брегова отбрана, ефективно взаимодействаща с противокорабен оперативно-тактически комплекс «Утес» и бреговата ракетна система 3K60 «Бал». В резултат се формира пространство, което се определя от военната доктрина на Северноатлантическия алианс като A2/D2 или „зона на ограничение и забрана на достъп и маневриране“.

Тоест гарантирано лишаване на врага от възможността да извършва всякакви заплашителни действия.

Основните предимства на «Оникс» са абсолютната автономност на бойното използване, мощната бойна глава и високата скорост на полета, което затруднява прихващането му не само от действащите в момента, но и от бъдещите системи за противовъздушна отбрана на който и да е потенциален противник.

Ракетата 3М55 без преувеличение е уникална.

Руските заклети западноатлантически партньори могат само да мечтаят за свръхзвукови противокорабни ракети с характеристики на «Оникс». Ето защо военно-промишленият комплекс на САЩ неуморно и с минимален успех модернизира UGM/RGM/AGM-84 Harpoon, разработен преди повече от половин век и въведен на въоръжение през далечната 1977 година.

С пълно право може да се констатира, че руският военно-промишлен комплекс успя да създаде една от най-ефективните брегови противокорабни ракетни системи в света.

Комплексът за противоракетна отбрана «Бастион» има невероятен потенциал за модернизация и подобряването на неговите бойни способности чрез разработването на принципно нови ракети, така и чрез увеличаване на индекса на устойчивост на шум, скоростта на обработка и обмена на информация.

Автор: Виталий Орлов

Петя Паликуршева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3