Словения предаде на Украйна 35 БМП М-80, произведени в Югославия

Словения предаде на Украйна 35 бойни машини, произведени в Югославия и пуснати в производство през 1979 година.

Словения предаде на Украйна 35 БМП М-80, произведени в Югославия

Визуално М-80 се оказа подобна на БМП-1, но има редица много сериозни различия. От самото начало югославските конструктори успяха да забележат един от недостатъците на съветската бойна машина под формата на 73-мм оръдие «Гръм», затова на М-80 беше установена 20-мм автоматична пушка М-55 .
М-55 в югославската БМП може да се издига до 75 градуса и да спуска до 5 градуса. Обсегът на стрелбата съставя 2 км по наземни цели, 1,5 км по въздушни.

Бронебойният снаряд на оръдието е способен да пробие 20-30 мм броня на разстояние до 800 м. Отсъствието на стабилизация в това оръдие обаче прави възможно воденето на прицелна стрелба, единствено по време на спиране ма движението.

Тук важни са не толкова характеристиките за, които говорим, а самия факт, че продължават доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна- както легални, така и нелегални. Въпреки, че предвид това, че Киевския режим обстрелва мирното население на Донбас 8 години, всякакъв вид доставка на оръжие за Украйна е съучастие във военни престъпления….

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм