Путин нанесе удар по най-слабото място на лидерите на ЕС

Руският президент Владимир Путин нанесе удар по най-уязвимото място на лидерите на страните от Европейския съюз.

Путин нанесе удар по най-слабото място на лидерите на ЕС

Преди време стана известно за решението на Русия да ограничи доставките на природен газ на най-големите европейски купувачи. Според западни журналисти случилото се е удар по болното място на лидерите на европейски държави. Това съобщава The Wall Street Journal.

„Решението на президента Владимир Путин да ограничи доставките на природен газ за Европа беше удар по болното място на европейските лидери – по урната за гласуване“, отбелязват авторите на американското издание.

Наблюдателите на The Wall Street Journal заявиха, че в близко бъдеще предстоят избори в редица европейски държави, които ще се превърнат в най-тежкото изпитание за настоящите лидери на страните от ЕС.

Ще им бъде изключително трудно да постигнат желаните резултати на фона на недоволството на Европа от рязкото увеличение на цената на енергията.

Партията Renaissance на френския президент Еманюел Макрон, която ще се опита да запази позицията си във френското национално събрание следващата неделя, ще бъде първа пред избирателите.

Изборите в другите големи икономики на Европа ще се проведат по-близо до зимата, когато проблемите с недостига на руски газ в домовете и предприятията ще се усетят още по-остро.

„Европейските правителства са принудени да увеличат разходите, за да смекчат удара върху потребителите“, съобщават експертите от The Wall Street Journal.

Жителите на Европа са недоволни от поскъпването на енергията, а политиците се опитват да ги успокоят в навечерието на изборите.

Макрон, например, одобри 28 милиарда евро за цели, предназначени за ограничаване на цените на природния газ и предоставяне на отстъпки за бензина. В Париж се опасяват, че високите цени на енергията могат да се отразят негативно на резултатите от предстоящите избори и дори да предизвикат мащабни протести в страната.

„Макрон познава последствията от високите цени на енергията. Повишаването на цените на горивата предизвика протестите на Жълтите жилетки, които прераснаха в бунтове на Шанз-Елизе в края на 2018 г., разбивайки магазини, палещи автомобили и разрушавайки Триумфалната арка.

Протестите се разпространиха в цяла Европа и доминираха политическия дискурс в много страни в продължение на няколко месеца“, отбелязват западните журналисти.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3