„НАТО е остаряло! И капитален ремонт няма да го спаси“

В навечерието на съюзническата среща на върха в Мадрид, която обещава да бъде най-шумната след Студената война, срещу Северноатлантическия алианс се хвърлят много камъни.

„НАТО е остаряло! И капитален ремонт няма да го спаси“

Язвителна критика отправи американското издание Foreign Policy.

„НАТО не е във форма. Остаряло е и се нуждае от основен ремонт”, пише списанието.

Според Едуард Лукас, сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика, раздутият алианс от 30 държави е станал „муден“ и в редиците му се е появил разкол.

Анализаторът сравнява командните структури на алианса с купа заплетени спагети.

Например един щаб на Балтийската дивизия е разделен между Латвия и Дания, другите два са разпръснати в Полша.

Цялостната отговорност за отбраната на Европа е възложена на три щаба на командванията на обединените сили: в италианския Неапол, холандския Брунсум и в американския Норфолк, Вирджиния, докато главнокомандващият генерал Тод Уолъс е в щаба в Монс, Белгия.

При по-нататъшно изброяване на проблемите Едуард Лукас цитира липсата на сериозна бойна подготовка на личния състав поради високата цена, липсата на подробни планове за водене на война с Русия и неспособността на повечето страни да импровизират в хода на реални действия.

Също така не е работено по въпросите за укрепване на фронтовата линия, отблъскване на настъплението на противника, връщане на изгубени територии и най-важното — действията в случай на ескалация на конфликта.

„В резултат на това никой не знае какво точно да прави в кризисна ситуация и цялата отговорност за провеждането на военни действия, разузнаването и логистиката се прехвърля върху Съединените щати“, заключава анализаторът.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3