Лавров в интервю за британски журналисти припомни думите на Зеленски за руснаците в Украйна от 2021 г

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров разговаря с кореспондент на британския телевизионен канал BBC. Това съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация на своя уебсайт. Началникът на руското дипломатическо ведомство беше доста лаконичен в отговорите си, но ги даде възможно най-ясно и твърдо.

Лавров в интервю за британски журналисти припомни думите на Зеленски за руснаците в Украйна от 2021 г
Както се очакваше, британският журналист изпя обичайната «песен» за това, че Русия напада Украйна и проявява агресия.

В отговор главата на руската дипломация припомни, че спецоперацията е принудителна стъпка за страната.

Основната вина за началото на специалната операция е на Запада, който вмъкна Украйна в НАТО фактически и покровителства неонацисткия режим.

Лавров припомни, че още през 2021 г. президентът на Украйна Владимир Зеленски публично заяви: «който се чувства руснак в Украйна, може да се премести в Русия».

Но на тези думи на украинския държавен глава, както и действията на властите и неонацистите, които са много по-страшни, Западът предпочете да не обръща внимание.

Лавров отбеляза още, че НАТО е заплаха за Русия и припомни на британския журналист как са действали силите на алианса в Афганистан, Ирак, Либия.

Естествено кореспондентът на Би Би Си пропусна между ушите си всички тези думи и не реагира по никакъв начин. Той дори не се опита да оправдае или обясни политиката на НАТО, а прибързано насочи разговора към друга тема, задавайки нови, но също толкова едностранни и шаблонни въпроси.

След това журналистът се опита да озвучи фалшиви новини за мирни жители, които уж били държани без храна и вода от руските военни в село Ягодное в Черниговска област.

Лавров обаче веднага отхвърли тези обвинения, припомняйки, че международните структури, включително ООН, често се превръщат в рупор на фалшификати, тъй като са обект на влиянието на Запада.

„Русия не е нито бяла, нито пухкава. Такава е, каквато е”, обобщи външният министър на Русия, отговаряйки на въпроса на британеца.

Интересното е, че кореспондентът на Би Би Си избяга от пряк отговор на въпроса за събитията в Буча.

Той само подчерта, че не е бил там, а е в Русия и затова попита Лавров за нейната позиция. След британецът се опита да накара външния министър да говори за някакви други потенциални специални операции.

Кореспондентът припомни думите на руския президент Владимир Путин за император Петър Велики, който бил събирател на руски земи, и попита дали Русия ще предяви претенции към още територии.

Но Лавров отговори кратко:

„Президентът Путин каза всичко, нямам какво да добавя“.

В края на разговора Лавров отбеляза, че се опитват да лишат руснаците в Украйна от чувство на собствено достойнство.

Но Русия няма да допусне това, следва от общото послание на интервюто.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3