Властта подготвя кръв?

image
Всеки ден от днес ще има протести в подкрепа на правителството, става ясно от фейсбук групите на “Продължаваме промяната”.

Сблъскват ударни групи с украински майки и деца

Биячи от ъндърграунда имали снимки на депутати от ИТН, МВР не отговори на “Труд” на въпросите

Властта е с план да компрометира дебатите по вота на недоверие срещу правителството с агресивни протести, при които може да се стигне до кървави изстъпления, предупредиха експерти по сигурността, потърсени от “Труд”. Според тях са изключително тревожни призивите във фен-групите на Кирил Петков и кабинета във фейсбук за за безредици, нахлуване в парламента и саморазправа с депутатите, които подкрепят внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството “Петков”. Така кървавата седмица ще замаже свалянето на правителството на Петков от гласуването в пленарна зала, а вината за безредиците ще бъде хвърлена върху опозицията.

Властта подготвя кръв?

Три протеста са обявени от днес до сряда включително пред сградата на Народното събрание, а според източници на “Труд” вече има вербувани силови групи, гравитиращи около хазартни компании, които да създават напрежение и провокации.

“Повечето от тези лица са криминално проявени, от ъндърграунда и се знае, че на такива групи са им раздадени дори домашни адреси на депутати”, казаха от “Труд” народни представители от опозицията.

Масово в социалните мрежи се разпространяват снимки на депутатите от ИТН, които не искат да подкрепят “Продължаваме промяната”. Срещу тях се пишат заплахи, коментират се близките им, семействата им и се огласяват домашните им адреси.

Активистът от Бургас Марин Георгиев призовава открито за нахлуване в парламента от страна на протестиращите по време на гласуването на вота на недоверие.

Агитациите се появиха след като премиерът Кирил Петков обяви, че няма да се откаже от властта и призова поддръжниците му да се противопоставят на конституционната процедура по вота на недоверие.

Висши служители от МВР коментираха протеста в подкрепа на кабинета в четвъртък, когато народни представители от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ” бяха замервани от събралите се 200-300 души с бутилки от бира и откриха пропуски в полицейската охрана.

“На първа линия бяха забелязани лица, които през годините са били известни от футболни агитки, които дори са изгонени от стадиона, но са в добри отношения с един от хазартните оператори”, отбелязаха лаконично източници на “Труд” от футболните среди.

Говори се, че ултраси от крайните фракции от фенове на футболни отбори ще бъдат включени в ударни групи от понеделник пред парламента. Вече се разполага с информация и за привличане на участници от миналогодишни протести и извън София.

За такива се знае от Великотърновско, Гоцеделчевско, Пловдивско и Бургаско.

“Откъдето им платят, оттам могат да излязат. Но проблемът е, че призивът за подкрепа на правителството е пуснат и в украйнските групи и от там може да се получи сериозен проблем при сблъсъци, защото си представете ултраси, които са извикани от властта там за провокация и майки с деца и колички, които са пред парламента за подкрепа на правителството”, отбелязаха експерти и дадоха пример с опасността от кървави мелета.

“Има ли пари, и в сините, и в червените има толкова много фракции, всички са едни против други и винаги са готови за бой. Те ходят там, където се плаща”, заявиха пред “Труд” служители от сигурността с дългогодишен опит в охраняването на сградата на парламента.

Читатели: А ако Пламне държавата?

От МВР не отговарят в неделя

Вчера цял ден ръководни фактори от МВР не вдигаха телефона си да кажат дали са предприети някакви мерки, за да не се стигне до ескалация на напрежението. “Труд” изпрати и официално запитване до пресцентъра на вътрешното ведомство. Оттам отговориха, че няма кой да отговори в неделния ден, тъй като имало само дежурни. Отговор можело да се очаква днес. А, ако пламне държавата, учудиха се наши читатели.

Бивш шеф на МВР: Службите трябва да се задействат

При сигнали за готвени провокации — нахлуване в парламент или саморазправа с депутати, трябва веднага да се задействат всички служби.

Трябва да се вземат всички мерки това да не се случи, каза пред “Труд” бившият вътрешен министър Христо Терзийски. Според него авторите на призивите трябва да бъдат открити и предупредени. Трябва да се действа превантивно, за да се избегне нагнетяване на ситуацията, каза Терзийски.

Във фейсбук с агитация:

Организират и украински бежанци

Майдана, ако не сте го разбрали, вече почна. Онзи ден управляващите се опитаха да палнат фитила на гражданската война по утвърдения американски сценарий, вече приложен в Украйна. И за да е приликата пълна, американските марионетки вече си организират украински наемници, това заяви във фейсбук Костадин Костадинов от “Възраждане” и публикува скрийншот.

“Само че с България този сценарий няма да се изпълни. Нито ще има гражданска война, нито ще има Майдан, нито ще има цветна революция. Просто на нас българите ни писна да ни управляват отявлени национални предатели и слуги на мафията, така че просто ще си върнем обратно държавата”, каза още Костадинов

Труд