Владимир Путин посочи главните принципи на развитие на Русия

Епохата на еднополюсния световен ред приключи и страхът от конкуренцията доведе Запада до „бездумни и безумни“ санкции срещу Москва. Така президентът на Русия Владимир Путин описа текущата ситуация в света, по време на Петербургския икономически форум. Според думите му, Русия уверено се справя с новите предизвикателства, но някои цели в икономиката все още не са постигнати. Какви точно са целите и какво трябва да се направи за постигането им?

Владимир Путин посочи главните принципи на развитие на Русия

«Вкъщи е по-надеждно»

Вътрешният бизнес трябва да инвестира в Русия. Такъв призив беше отправен в петък, по време на речта на президента Владимир Путин на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF).

„Трябва да се инвестира у дома, в родната си страна“, каза държавният глава на Русия. И добави: „И нашата задача е да гарантираме безопасността на тези инвестиции и ние ще го направим“.

Темата за държавните гаранции и икономическите облекчения за руските предприемачи, изпаднали в затруднено положение заради санкциите, стана една от основните теми в речта на президента.

„Има всички основания да направим още една кардинална стъпка напред: завинаги, на постоянна основа, да се откажем от извършването на по-голямата част от проверки на всички руски предприятия, чиято дейност не е свързана с висок риск от вреда“, каза Владимир Путин.

Според думите на президента създаването и поддържането на благоприятен бизнес климат трябва да насърчи предприемачите да инвестират „в създаването на нови предприятия и работни места, в развитието на туристическата инфраструктура“, да инвестират в училища, университети, здравеопазване и социалната сфера, култура и спорт .

„Знам, че много хора правят това, знам, просто искам да го подчертая отново“, каза Владимир Путин. Президентът на Русия призова други бизнесмени да последват примера на предреволюционните руски търговци и индустриалци — Бахрушини, Морозови, Рябушински, Сава Мамонтов, Павел Третяков и други, „които не обидиха преките си наследници и завинаги вписаха името си в историята на нашата страна.»

„За наследниците, възможните наследници на капитала, все още не е известно кое е по-важно: парите, които са получили, имуществото или доброто име и заслугите на техните предци към страната“, каза Владимир Путин.
„И никой няма да пропилее това, извинете моветона не може да се пропие»

 

Доброто име, отбеляза президентът на Русия, е нещо, което «ще остане с бъдещите поколения наследници завинаги».

Държавният глава на РФ подчерта още, че е по-безопасно да се инвестира у дома. „Тези, които не искаха да чуят това очевидно послание, загубиха стотици милиони, ако не и милиарди долари на Запад. Ето как се оказа уж тихият рай за капитали. Още веднъж искам да кажа на колегите: моля, не стъпвайте върху старите грабли!” посъветва президентът.

 

В Европа предстои смяна на елитите

Ситуацията в Русия е поразително различна от ситуацията в редица страни от ЕС, където нарастващата инфлация директно води до намаляване на реалните доходи на населението и «изяжда» спестяванията им, каза Путин. Според него неравенството в страните от ЕС допълнително ще разцепи обществото им — въпросът не е само в благосъстоянието на гражданите, но и в ценностните ориентации на групите.

„Такова отделяне от реалността, от изискванията на обществото неизбежно ще доведе до прилив на популизъм и разрастване на крайни радикални движения, до сериозни социално-икономически промени, до деградация и в близко бъдеще до смяна на елитите. “, каза президентът на Русия – Традиционните партии, както виждате, губят през цялото време. Появяват се някои нови формации, но ако не се различават много от традиционните, те също имат малък шанс да оцелеят.”

Според мнението на Владимир Путин „всички приказки за уж приемливи разходи в името на псевдоединството” на Европа не могат да скрият основното – ЕС „изгуби напълно политическия си суверенитет, а неговите бюрократични елити играют по чужда свирка приемайки всичко, което им се казва отгоре, причинявайки вреда на собственото си население и собствената им икономика, и собствен бизнес.

 

65555

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм