Пророкуваха бягство на Русия от Сирия, не познаха!

Прогнозите, че Русия ще напусне Сирия заради Украйна, са само спекулации, пише Asia Times. Москва продължава дейността си в страната. Трудно е да си представим, че Русия ще се откаже от статута на посредник в региона, признава авторът на статията.

Превод от Asia Times, Хонконг: 

Пророкуваха бягство на Русия от Сирия, не познаха!

В края на февруари, когато Русия започна операцията в Украйна, регионалните анализатори започнаха да спекулират как бойните действия ще повлияят на военното присъствие на Москва в Сирия.

Гадаенето на утайката от кафе не продължи дълго.

След началото на спецоперация в Украйна Русия започна да изтегля пехотни, авиационни и инженерни части от различни региони на Сирия.

В резултат на това мнозина решиха, че поради пренапрежението в Украйна Москва няма да желае или дори няма да може да продължи да подкрепя сирийския президент Башар ал Асад.

Изводът от тяхна страна последва моментално: военната роля на Русия в Сирия може да бъде значително намалена.

Но последните събития ни преставят друга история.

След като засили групировката на войските в Северна Сирия в отговор на заплахите на Турция да проведе военна операция за преминаване на границата, Москва продължава дейността си както преди.

Заедно с Дамаск провежда учения на военновъздушните сили в небето над тази разкъсана от война страна и предоставя хуманитарна помощ на населението в Ал-Сувейд и Ал-Хасака.

Тези действия показват, че въпреки намаляването на присъствието си в Сирия, Русия е решена да мобилизира войските си там и да поддържа инструменти за влияние в тази страна.

От септември 2015 г. приблизително 63 000 руски военнослужещи са пребивавали в Сирия.
Броят на войските в момента в страната със сигурност е много по-нисък, но е важно да се признае, че Москва няма нужда да поддържа голям брой войски там, за да поддържа оперативните си предимства.

Причината е, че от март 2020 г., когато беше постигнато примирие в Идлиб с посредничеството на Русия и Турция, активността на военните действия намаля значително.

Линията на фронта се стабилизира донякъде и Москва успя да изтегли част от войските си от Сирия без страх от офанзива на опозиционните сили.

За да се измери по-точно степента на руското влияние в Сирия, трябва да се разбере потенциалът му да стабилизира раздробения север на страната.

Досега военните действия в Украйна почти не оказват влияние върху изпълнението на тези задачи.

Всъщност Русия дори засили операциите си в северната част на страната, за да възпре Турция да проведе нова военна операция срещу базираните там кюрдски сили.

В края на май Москва, според съобщения в сирийските медии, е разположила военен персонал, шест ударни хеликоптера Ка-52 Алигатор и два изтребителя-бомбардировача Су-34 на летището в Камишли.

Тя също така прехвърля конвои с военна техника до градовете Манбидж и Тел Рифат.

По-важното е, че Русия засили авиацията си в района на сирийско-турската граница, както и на фронтовата линия в провинциите Ал-Хасака и Алепо.

Целта е да попречи на турците да започнат нова офанзива без разрешението на Москва…

Източник: https://asiatimes.com/2022/06/russia-maintains-grip-on-syria-while-mired-in-ukraine/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3