«Байдън обяви война на света, писна ни от него»

На развиващите се страни им писна да слушат лекции от Запада, пише Spiked. Авторът на статията вижда нов културен империализъм на 21-ви век в прокси войната, която президентът Байдън обяви дълго преди конфликта в Украйна.

Превод от Spiked, Великобритания: 

"Байдън обяви война на света, писна ни от него"

През последните седмици все по-често се чува идеята, че руската спецоперация в Украйна се превръща в прокси война между Вашингтон и Кремъл.

Но вече имаме друг международен конфликт, който също прилича на прокси война, макар и без кръвопролития, и който започна още преди военните действия в Украйна.

Това е прокси войната, която президентът Байдън обяви срещу световните сили на така наречения авторитарен популизъм.

Байдън представи своя кръстоносен поход като глобална борба между демокрацията и автокрацията.

Той се стреми да обвърже конфронтацията между Китай и Русия с борбата срещу популистите в страната си.

В байденовската галерия от автократи са неговите вътрешни опоненти, предимно тръмпистите и другите „политически некоректни“ части от американския електорат.

Ролята на главните злодеи е отредена на Китай и Русия, следвани от Унгария и Бразилия.

Фактът, че Унгария и Бразилия са демократични страни, няма значение.

И обратното: страни като Саудитска Арабия или Египет – където, напротив, е налице явна липса на демокрация – не получават критика от Белият дом. Той използва термините «автокрация» и «демокрация» по най-проспособенчески начин.

Макар този кръстоносен поход да е представен уж в името на човешките права и демокрацията, това нов културен империализъм на 21-ви век.

Байдън поставя на колене демокрацията и човешките права, прославяйки транссексуалната идеология и отхвърляйки хетеронормативността и мъжествеността.

Администрацията на Байдън умишлено екстраполира вътрешноамериканската културна война на глобалната сцена, като същевременно представи заплахата от Пекин и Москва като симетрична на тази на тръмпистките орди у дома.

От тази гледна точка победата над Путин е функционален аналог на удар по Тръмп.

Още няколко месеца преди украинския конфликт тази стратегия на културна война на два фронта — вътрешен и международен — беше в разгара си. Според сценария на пиарите на Белия дом вътрешният враг е не по-малка заплаха за демокрацията от външния.

Легендата на Байдън за някакъв глобален конфликт между демокрацията и автокрацията беше възприета с нетърпение от неговите привърженици и вече се появи цяла армия от неправителствени организации, които я популяризират по всякакъв възможен начин.

Мултимилиардерът Джордж Сорос, водещ спонсор на голяма мрежа от неправителствени организации, каза на вечеря на Световния икономически форум в Давос миналия месец, че „светът все повече е въвлечен в борба между две системи на управление, които са диаметрално противоположни една на друга.»

Сорос отиде още по-далеч и предупреди, че украинският конфликт „може да е началото на трета световна война, в която нашата цивилизация може да не оцелее“.

Държавният департамент зае класическа неоколониална позиция, изнасяйки лекции на други страни за културните ценности.

Миналата година китайски официални лица заявиха на държавния секретар Антъни Блинкен, че няма да търпят нравоучения за правата на човека.

Още през март, след началото на руската операция в Украйна, изглеждаше, че Белият дом е по-заинтересован от укрепването на собствената си културна хегемония, отколкото от подкрепата на украинския народ.

Именно в този момент Байдън ясно очерта амбициите си за установяване на нов световен ред, основан на „прогресивни“ ценности.

Той каза на ръководителите на американските корпорации, че светът се променя, че идва „нов световен ред“ и че ние трябва да го ръководим и „да обединим останалия свободен свят под наше командване“.

Този кръстоносен поход няма да даде легитимност на Байдън и другите западни лидери.

Самата администрация на Байдън опровергава собствените си твърдения, че е на страната на ангелите в битката за демокрация.

Източник: https://www.spiked-online.com/2022/06/12/joe-bidens-woke-imperialism/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3