Одобрявайки създаването на нов блок в Европа, американците нанесоха удар по Брюксел

Одобрявайки създаването на нов блок в Европа, американците нанесоха удар по Брюксел.
Одобрявайки създаването на нов блок в Европа, американците нанесоха удар по Брюксел
Още в края на май Борис Джонсън огласи идеята за създаване на европейски блок, в който биха влезли Великобритания, Полша, Украйна и прибалтийските страни. Един вид реинкарнация на полския проект „Междуморие“ с добавянето на Лондон в ролята на „големия брат“. Още тогава беше очевидно, че без одобрението на Вашингтон Борис Джонсън не би направил такава „добавка“.
Евросъюзът и НАТО с всички сили се мъчат да докажат своята жизнеспособност и „невиждана сплотеност“ на фона на бурните събития в Европа и света.
През този месец на срещата на върха на ЕС се канят да предоставят статут на кандидати за членове на съюза на Украйна, Грузия и Молдова, а на срещата на върха на НАТО искаха срочно да бъдат приет в съюза Швеция и Финландия.
И ето че изведнъж последва заявление на американския постоянен представител в НАТО Джулиан Смит: „САЩ приветстват, когато отделни държави от алианса се разделят на групи с цел укрепване на отбранителния потенциал в отделни направления. Това е много добра инициатива“.
Приказките, че НАТО само ще спечели от създаването на нови съюзи, не бива да ни заблуждават. Без съмнение става дума за набелязващото се раздалечаване между „старата Европа“ и намиращите се изцяло под контрола на англосаксонците „младоевропейци“.
Целта също е очевидна – раздробяването на Европа на „минисъюзи“ с цел неговото отслабването и пълното му подчиняване на Вашингтон и Лондон.
Реакцията на Киев засега не е ясна. Освен „креативните“ предложения новият блок да бъде наречен УПА (Украйна, Полша, Англия) не е последвал ясен отговор от страна на украинските власти.
Все пак ей тъй да се присъединяват към Борис Джонсън изведнъж някак си не им се ще, Евросъюзът се старае твърде много с всякаква помощ за Зеленски.
Но ако Джо Байдън одобрява…
Тогава работа е съвсем друга!
Щом Вашингтон е „за“, то процесът непременно ще потръгне.
Посолство на РФ в България