Поредният пример е „топ” сделката, която издействаха социалистите за прехвърляне на 1,1 млрд. лева към скромната държавна фирма „Врана” ЕАД. Нейната цел е да изкупи зърно и провизии, с които да се напълни държавния резерв.

TrafficNews  вече писа, че за един от членовете на Съвета на директорите се готви доц. Георги Йорданов. Най-близкият до Нинова пловдивски социалист е зъботехник и бивш зам.-министър на здравеопазването, но за малко да скочи с апломб в селското стопанство. В крайна сметка медикът е заявил, че се отказва от това свое намерение преди да бъде назначен.

Негов заместник обаче  бързо е намерен. Това е младият социалист Ленко Петканин. С решение от 9 юни министърът на земеделието Иван Иванов е освободил Павел Терзиев като член на Съвета на „Врана” ЕАД, както е прекратен и договорът му за управление. Вместо него е временно е назначен Ленко Петканин до провеждането на конкурс. На него е поверено и управлението на държавната фирма.

Нинова и постовете: БСП сложи свой кадър във „Врана” ЕАД, забъркан в скандала „Къщи за тъщи”

Кой е Ленко Петканин?

36-годишният социалист бе втори в листата на БСП на последните избори от 24 МИР, като е председател на социалистите в район „Сердика”. За негов ментор се води Емилия Масларова,  а името му нашумя в няколко скандала във вътрешните битки при социалистите.  В правителството на Пламен Орешарски той е бил председател на Съвета на директорите в друга апетитна държавна фирма – „Студентски столове и общежития” към МОН, която реализира оборот от 15 млн. лева годишно.

През 2019 година името на Петканин лъсна в списъка „Къщи за тъщи”, когато гръмна скандал с изграждането на къщи за гости, които не се ползват по предназначения, но са финансирани от ДФ „Земеделие”.  В списъка социалистът влезе с фирмата си  „Огняново Спа Рисорт 2012 – Ленко Петканин“  в село Огняново. Той е усвоил  333 932,52 лв. за изграждане на къща за гости, за развитие на интегриран селски туризъм, кафе-аперитив и спа център.

След проверките Ленко Петканин влезе в списъка на собствениците на такива къщи, които трябва да връщат 100% от получените средства от субсидията —  или 333 932,52 лв.

TrafficNews

Нинова и постовете: БСП сложи свой кадър във „Врана” ЕАД, забъркан в скандала „Къщи за тъщи”

Къщата за гости на Петканин: 

Нинова и постовете: БСП сложи свой кадър във „Врана” ЕАД, забъркан в скандала „Къщи за тъщи”