«До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия»

До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия – първо в Съединените щати, след това и в Европейския съюз, прогнозира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. По думите му следващото десетилетие ще е с висока инфлация.

"До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия"

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

„Предстоят трудни години за световната икономика“, коментира икономистът, според когото решението е в скъсените вериги за доставки.  

На този фон у нас се разиграва поредната политическа криза, която според Панчев не е изненадваща, тъй като сме свидетели на цялостно пренареждане на политическите настроения.

Каква е цената на политическата криза у нас?  

Според Стоян Панчев от настоящата политическа ситуация в България може да се извлекат и позитиви.

Единият от тях, според икономиста, който е от убедените противници на влизането в еврозоната, е запазването на валутния борд.

„Благодарение на борда прекомерните харчове са невъзможни“, заяви Панчев.

По думите му независимо кое е правителството то би направило предизборна актуализация на бюджета, защото на страната ни и предстои нов парламентарен вот, „което не е тайна за никого“. Експертът добави, че предложените мерки от кабинета „Петков“ са проинфлационни. 

"До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия"

Инвестиционна „непривлекателност“  

На фона на руската война в Украйна политическата криза отнема допълнително от инвестиционната привлекателност на страната ни, а тя има шанс да се възползва от нишите на скъсяването на веригите за доставки, коментира Панчев.

Друг негатив е, че с десетилетия вече не могат да се решат структурни проблеми на българската икономика, какъвто е застаряващото население, което не може да потребява много. Това прави България още по-малко привлекателна за чуждестранните инвеститори.