Проф. Ли Хайдун: Смъртта на американската демокрация е повече от очевидна

„Смъртта на демокрацията“ в политиката на Вашингтон става все по-очевидна, пише професор Ли Хайдун в «Хуанцю шибао». Американските политически елити поддържат високомерното убеждение, че са „арбитрите на съдбата“, но това отдавна е опровергано от големите конфликти в САЩ. Единственият начин да се подкрепи хегемонията на Вашингтон е да се подтикне света към голяма криза.

Превод от «Хуанцю шибао», Китай:

Проф. Ли Хайдун: Смъртта на американската демокрация е повече от очевидна

Американските политически елити се придържат към дълбоко вкорененото и високомерно убеждение, че са „арбитри на съдбата“ и измерват и критикуват всички останали от гледна точка на факта, че те били носители на „отговорността“, но тези убеждения всъщност отдавна са опровергани от повтарящите се големи кризи и конфликти в собствената история на Съединените щати.

След Гражданската война през 19 век, Голямата депресия през 20 век и сега през 21 век хората все повече обръщат внимание на дълбокото разделение и дори „поляризация“ на американското общество и политическите кръгове, което в резултат, води до граждански войни и дълбоки кризи.

Настоящите масови изблици на политически екстремизъм, социално насилие, икономическа поляризация и етническа фрагментация в Съединените щати са признаци, че самите Щати са на прага на поредна голяма криза.

През последните години местни служители и учени многократно предупреждаваха, че Америка е на прага на „нова гражданска война“.

„Смъртта на демокрацията” в американската политика става все по-очевидна.

От разпространението на вътрешните популистки сили до неспособността на популистките политици да направят „преврат“, всички те предвещават трагична нова реалност: в САЩ е на път да избухне още по-голяма политическа криза.

Как може една страна с толкова ниско ниво на демокрация да поеме отговорност за народа си и за другите страни?

Политическият елит, който в момента е начело на американската дипломация, е толкова откъсната от собствения си народ и реалността, че е още по-малко вероятно тяхната дипломатическа логика да бъде разбрана и приета от други страни.

В настоящата болезнена вътрешнополитическа среда в Съединените щати, т. нар. стратегия за изграждане на солиден алианс за «общи ценности», насочен към поддържане на американската хегемония, както е планирано от техните дипломатически елити, е малко вероятно да бъде жизнеспособен.

Пред лицето на сериозното „разцепление“ във вътрешната политика – буквално на ръба на „гражданска война“ – и нарастващата смехотворност на дипломацията, основана уж на ценности, най-важният начин за САЩ да запазят своята хегемония е да създават или подкрепят голяма криза.

Това е животоспасяващ „икономически начин“ за преодоляване на кризата на доверието, причинена от всеобхватния вътрешен конфликт и дипломатическите колебания в Съединените щати.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/48Ph167lRmN

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3