Никакви идеологии, само келепирец: БСП розово блесна сред градската десница и ПП

Kакви ще бъдат бъдещите управленски коалиции, ще покаже единствено аритметиката и никакви идеологии

Никакви идеологии, само келепирец: БСП розово блесна сред градската десница и ПП

Тази шеметна поредица започна с изявление на Слави Трифонов, че оттегля министрите си и слага край на уродливата четворна коалиция, на която той самият беше достойно украшение, и завърши с протест пред парламента, съставен от активисти и симпатизанти на „демократичната общност“ или както самите те понякога обичат да се назовават (кой знае защо) – „градската десница“. Протест пред който, грееща в розов джемпър, прочувствена реч дръпна Корнелия Нинова по голям мегафон, защото в четвъртък Парламентът отстрани своя председател Никола Минчев, въпреки че беше внук на полковник Сирко Станчев от 32 випуск на Военното училище, със 125 гласа „за“, 113 „против“ и един въздържал се.

Наглед Никола Минчев беше абсолютно невинен. Депутатите не отстраниха него, а обобщения Председател на досегашното мнозинство, за да му покажат, че вече е малцинство. Щяха да отстранят всекиго на неговото място. Затова всички видяха в този акт репетиция за отстраняването на правителството идната седмица, когато ще се гласува внесеният от ГЕРБ вот на недоверие.

“Новото мнозинство” се оформи от ГЕРБ, ДПС, ИНТ и Възраждане, а от “бившето мнозинство” останаха БСП, ПППП и ДБ. По последни проучвания от месец май на Галъп (да не се бърка с GALLUP) първите биха се радвали сумарно на 31,5% при евентуални парламентарни избори, а вторите — едва на 22%. Ето затова го наричат “мнозинство”. Чакайте сега обаче!

Разбира се, определението “ново мнозинство” е донякъде поетично (за да не кажем “манипулативно”), защото такива мнозинства са временни, по някой конкретен въпрос. Но днес е удобно да се каже: “ето тази групировка ще ви управлява оттук нататък, ако немедлено не излезете на улицата с вувузела в ръка!”. И още: “Мафията и статуквото се обединиха!

Мордор се вдигна да съсипе Графството и да остави без ток и газ хобитските ви хралупи”. Не допускайте да ви подхлъзнат.

Какво задкулисие, каква мафия! Това управление падна само поради абсурда на задругата, която го създаде, и поради собствената си некадърност, съчетана с невиждана арогантност. То затъна в купища лъжи и махленски скандали, за половин година не свърши нищо по същество, само намеренията и обещанията му бяха грандиозни. Но дружески ще посъветвам всички, които сега ще излязат с крясъци заклеймяват кой какъв изрод бил, да се въздържат, защото е твърде вероятно утре техните любимци да се прегърнат със същия този изрод, за да направят още по-чудата коалиция и да ги управляват.

Аз лично няма да допринеса с гласа си за връщане на ПППП във властта, все едно с кого се яви в коалиция. Няма да допринеса, защото ПППП е гротескна креатура на всичко това, което започна с вдигнатия юмрук на Радев, с истерията “Мутри вън!”, двете служебни правителства и трите парламентарни избори. Няма да гласувам и за БСП, дори да стане човешка партия (каквато в момента очевидно не е).

Протестите и шествията. Не, това не са революции. При тези движения не се получава нищо ново. Просто краен на брой субекти на една и съща сцена от време на време разменят ролите си, след което вършат едно и също, къде по-успешно, къде по-некадърно и безочливо. Има единствено леки нюанси, но общата картина е една. Дори да дойде някой с обещанието че ще извади страната от НАТО или пък ще изпрати македонски космонавт в необятния космос, в крайна сметка на власт ще върши онова, което би вършил всеки друг на неговото място — с едната ръка ще изпълнява волята на господаря си, а с другата ще краде. Болно ми е да го кажа. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде унищожен.

Иван Стамболов-Сула