На Запада му писна да чака «краха» на Русия, съмненията спрямо Украйна растат

Ако Русия не отслабва, тогава защо да продължаваме да воюваме? Този въпрос сега си задават мнозина на Запад, пише изданието. Ако Москва печели повече, отколкото губи в настоящата ситуация, има все повече съмнения относно необходимостта от подкрепа на Украйна, отбелязва авторът на статията.

Превод от Advance, Хърватия:

На Запада му писна да чака "краха" на Русия, съмненията спрямо Украйна растат

Факт е, че Москва призоваше западните сили да се уверят, че Зеленски се е отказал от опитите си да влезе в НАТО.

Но те не се вслушаха в руските искания, тогава стана повече от ясно: нещата няма да свършат добре.

Русия започна мащабна специална операция в Украйна на 24 февруари. Можеше ли това да бъде избегнато, ако например на 23 февруари Зеленски беше заявил публично на Русия: „Няма да влезем в НАТО, не нападайте“.

Това щеше ли да е достатъчно?

Ако това би спряло бойните действия, защо Зеленски не го направи?

Най-малкото би могъл тактически да отложи руската специална операция, да изчака, докато руските сили се уморят да стоят на границата и евентуално да отложат операцията за друг път.

Всичко това предполага, че Зеленски е бил уверен в подкрепата на Запада, както и в собствените си сили.

Западните страни веднага, веднага щом започна руската операция, действаха като единен фронт и скоро последваха санкции, а след това въоръжението тръгна към Украйна.

В конфронтацията с изтощаване Украйна ще падне първа и цифрите потвърждават това.

Русия просто е в състояние да обновява своите войски и дори може да си позволи да прави грешки.

Загубата на още два-три града на изток ще бъде повратна точка за Украйна, тъй като няма да има какво друго да вдигне бойния дух.

А при подобни перспективи би било по-добре украинците от тактическа гледна точка да капитулират, докато най-лошото все още не се е случило, докато руснаците все още не са се „озлобили“, както беше във Втората световна война, когато те обърнаха германската офанзива на източния фронт.

Тогава изглеждаше, че е по-лесно да се стигне до Берлин, отколкото да се защити Сталинград.

Доколко Зеленски разбира това, е голям въпрос. Но съюзниците му на Запад разбират това добре и вече неофициално му намекват, че е време да се подготви за определени отстъпки пред Русия.

По този начин може да бъде предотвратен военният изход, напълно неблагоприятен за него.

Никой публично не признава, че ще настъпи момент, в който ще се появят съмнения относно подкрепата на Украйна, но това ще проличи между редовете.

Известният Наом Чомски често казва, че „всичко пише“ на страниците на The New York Times (в случая това е синоним на големите медии), трябва само да го прочетете и осъзнаете.

Толкова много пише в неотдавнашна колонка на агенция Ройтерс, подписана от Джон Айриш, Андреас Ринке и Гумейр Памук, озаглавена

«И какво сега? Украинските съюзници разделени в мненията»…

Източник: https://www.advance.hr/tekst/pukotine-su-vidljive-kolebanje-zapada-oko-ukrajine-sad-ce-po-zelenskog-postati-mozda-jos-i-veci-izazov-od-same-ruske-invazije/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3