140 години от рождението на великия син на българския народ Георги Димитров

Навършват се 140 години от рождението на великия син на българския народ, изключителен деятел на международното комунистическо движение Георги Димитров.

140 години от рождението на великия син на българския народ Георги Димитров

Произхождащ от обикновено семейство, той цял живот беше лоялен към каузата на работническата класа, притежаваше най-високия авторитет сред работническите маси.

Изказванията на Димитров на Лайпцигския процес през 1933 г. гърмят по целия свят. 

От човек, арестуван от Гестапо и фалшиво обвинен в подпалване на Райхстага, той се превърна в истински обвинител на нацистите. 

Мощната фигура на гражданин и мислител, борец и хуманист гордо се изправи в цял ръст, разкривайки кървавата същност на фашизма, мизантропията на неговата идеология.

Именно Димитров говори на историческия VII конгрес на Коминтерна с доклад по най-важния въпрос – опасността от фашизма и задачите на Комунистическия интернационал в борбата за единство на работническата класа.

Притежавайки големи теоретични познания и богат политически опит, той е избран за генерален секретар на Изпълнителния комитет на Коминтерна. Като един от лидерите на тази международна асоциация той направи много за укрепване на международната солидарност на левицата.

През Втората световна война другарят Димитров е един от най-влиятелните участници в антифашистката борба. 

Той изигра изключително важна роля в организирането на съпротивителното движение в окупирана от нацисти Европа. Неговият авторитет стана още по-силен.

След края на най-страшната и кървава война в историята на човечеството, родината на лидера на Коминтерна беше освободена от реакционната диктатура. Георги Димитров стана председател на Министерския съвет на новата България. Остатъкът от дните си той посвети на каузата за изграждане на социализма върху любимата му плодородна и многострадална българска земя.

Изявен деятел на международното комунистическо и работническо движение, непреклонен борец срещу фашистката диктатура, националният лидер на НРБ намира признание в сърцата на милиони хора.

В СССР дори го наричаха „българският Ленин“.

 За съветските хора по-висок рейтинг не можеше да си представим.

“ Колелото на историята се върти… Ще се върти до окончателната победа на комунизма! “- каза Георги Димитров в заключителната си реч на провокативния и откровено подъл процес в Лайпциг. 

В тези думи беше събрана вярата на истински комунист в по-добро бъдеще на човечеството.

Паметта на Георги Димитров и други борци за щастието на трудещите се продължава да вдъхновява борци за каузата на социализма.

Комунистите са убедени, че грандиозната сграда на справедливото бъдеще и братството на народите ще бъде построена!

Г. Зюганов