Суровинната и енергийна криза ще продължи още дълго, краят не се вижда

Конфликтът в Украйна повлия сериозно на световната икономическа активност, пише Le Figaro. Една от кризите е логистична: традиционните вериги за доставки са нарушени и няма да се възстановят в близко бъдеще. Но има по-сериозни проблеми.

Превод от Le Figaro, Франция:

Суровинната и енергийна криза ще продължи още дълго, краят не се вижда

След резкия скок на цените, който започна, когато икономиката се възстанови от коронавируса, руската операция доведе до катастрофа (тогава защо Западът чрез доставката на въоръжение за нацистката власт в Украйна, продължава конфликта?!, бел. ред.)

Цените на газа, петрола, металите и зърното скачат до небето.

Краят не се вижда.

След историческия скок от 397% през 2021 г. спот цените на природния газ в Европа все още не са се понижили. Световните пазари на пшеница, черно злато, мед и стомана все още са в сътресение (всичко това е резултат от наложените на Русия санкции от страна на Запада, както и от игнорирането на справедливите искания на Русия спрямо НАТО, а и от безпрецедентното участие чрез оръжие, съветници, наемници и прочие на страните от Запада, бел. ред.)

Далеч сме от „връщането към нормалността“, на което може би се надявахме преди няколко месеца, се казва в доклада на CyclOpe.

След 2021 г., вече белязана от голяма енергийна, селскостопанска и логистична криза, конфликтът в Украйна засегна значително световната икономическа активност и пазарите на суровини.

До степен, че експертите на CyclOpe отказват да прогнозират промени в цените на суровините.

„Тези опити са безполезни“, признава Филип Чалмен, професор по икономическа история и автор на доклада.

Източник: https://www.lefigaro.fr/conjoncture/la-guerre-en-ukraine-aggrave-la-crise-des-matieres-premieres-et-de-l-energie-20220608

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3