Русия така и не стана Запад

След края на Втората световна война Западът позволи на Германия да влезе в тесния кръг на индустриализираните страни, пише «Хуанцю шибао».

След края на Студената война обаче той не се отнасяше към Русия по същия начин и не й позволи да се интегрира в същата система с него. Според автора на статията има причини за това.

Превод от «Хуанцю шибао», Китай:

Русия така и не стана Запад

Заради руско-украинския конфликт отношенията между Русия и западните държави рязко се влошиха, „връщайки се за една нощ в миналото“.

Веднъж Русия вече изрази желанието си да стане част от западното семейство и за малка част дори беше в приятелски отношения със западните страни.

Но защо тогава Западът след края на Студената война не се отнасяше към Русия така, както се отнасяше към Германия след Втората световна война — защо не беше позволено на бившия „враг“ да се интегрира в същата система, както го направи с Германия, за да да вървят заедно към напредък и просперитет?

Защо „уестърнизацията“ на Русия се оказа провал?

Една от теориите е, че западните страни все още имат „остатъчен страх“ от Русия въз основа на историческата им памет за Съветския съюз, така че те умишлено я избягват.

В тази теория липсва логика: нямаха ли западните страни „остатъчен страх“ към Германия след края на войната?

«Международен ред, основан на правила» е основното определение на настоящия световен ред.

Всички държави са обвързани от едни и същи „правила“, но истинската сила на тези „правила“ всъщност не е в Организацията на обединените нации и международното право, а в ръцете на западните държави.

На годишната среща на върха на страните от Г-7 се обсъждат не само делата на седемте страни, но и на целия свят.

След като се договорят, те ще трансформират своите споразумения в глобални «правила».

„Международният ред, основан на правила“ всъщност е „международен ред, основан на правилата, установени от западните държави“, а този, който диктува правилата, е главният.

Ако в първите години след разпадането на Съветския съюз Русия все още имаше желание да се превърне в западна страна, то от началото на новия век тази идея отстъпва всеки път до степен, че в Русия вече никой не се надява да се установят нормални отношения със Запада и се развиват заедно.

Планът за уестърнизацията на Германия не е приложим за Русия.

Днешна Русия няма да може да се присъедини нито към ЕС, нито към НАТО, напротив, тя е все по-застрашена от разширяването на Алианса на изток.

Миналите очаквания на Русия да стане част от Запада и отношението на Европа към мястото на Москва в света сериозно НЕ съвпадат.

Западът не иска силна Русия, така че е невъзможно да й даде пространство за икономическо развитие, но се надява, че винаги ще бъде в периферията като основен доставчик на ресурси.

След избухването на руско-украинския конфликт западните страни наложиха серия от съкрушителни санкции срещу Русия от свое име, а не от името на ООН, което също демонстрира пред другите незападни страни, че се възкресяват международният ред със 70-годишна давност.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън шумно провъзгласява единството на НАТО, незападните страни също ясно виждат същността на съвременните международни отношения, наречени „суверенно равенство“.

Способността на огромното мнозинство западни страни да принуждават с „груба сила“ към единство и заплахите срещу непокорните все още са основните характеристики на днешния международен ред и основната причина за днешните световни проблеми.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/48N7duerzR6

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3