Русия е въоръжена с ракети мечка, Байдън се страхува от нея

САЩ не могат да решат как и до каква степен да помогнат на Украйна. Байдън не бърза да удовлетвори исканията на Киев за доставка на оръжие, което предизвиква критики в американските политически кръгове, пише FP. Някои считат, че той се страхува да не провокира Русия.

Превод от Foreign Policy, САЩ:

Русия е въоръжена с ракети мечка, Байдън се страхува от нея

„Ако имаме такова отношение, никога няма да спечелим друга война, никога“, каза американски източник, запознат с дебата.

Руската специална операция в Украйна продължава повече от 100 дни. И докато Съединените щати предоставиха толкова много военна помощ през това време, че бюджетът за отбрана на Киев се удвои почти два пъти, администрацията на Байдън остава предпазлива от провокиране на Русия от страх от разширяване на военните действия.

Подобна позиция предизвиква недоволство сред мнозина във Вашингтон и в Източна Европа.

Дори когато президентът Джо Байдън взе решение миналата седмица да разположи реактивни системи за залпов огън (HIMARS) в Украйна, съюзниците от НАТО и Капитолийския хълм го разкритикуваха като твърде малко и твърде късно.

Украинският президент Владимир Зеленски умолява публично и насаме Байдън в продължение на близо два месеца за доставка на боеприпаси с по-дълъг обсег.

Този безкраен дебат в администрацията е характеристика на усилията за военна помощ на Украйна вече повече от година.

Привържениците на внимателния подход виждат това като разумна позиция, защото Русия е ранена, но ядрено въоръжена мечка, която може да побеснее и да разшири конфликта.

Освен това Москва има потенциала да осуети усилията на САЩ в множество други области, от иранското ядрено споразумение до петролните споразумения с ОПЕК и дори в киберпространството.

Официалните лица са загрижени, че американските и натовските оръжия от висок клас няма да стигнат до бойното поле, за да помогнат на украинците.

Наскоро САЩ отказаха да предоставят на Украйна оперативно-тактически ракетни системи ATACMS. Тези боеприпаси с коригираща траектория са способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра.

Решението дойде въпреки седмици на уговорки при затворени врати от страна на украинските лидери на различни нива срещу американците, обещавайки да не използват тези оръжия с дълъг обсег към цели на руска територия, тъй като мнозина в администрацията на Байдън се опасяват, че това може да разшири конфликта.

„Мисля, че вземането на решения се ръководи преди всичко от желанието да избегнат конфликт с Русия“, каза Андреа Кендъл-Тейлър, директор на Програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска безопасност.

Чиновници от Съвета за национална сигурност заявиха за Foreign Policy, че Съединените щати не се опитват да диктуват условия на Зеленски или да настояват за дипломатически ендшитл.

Те казаха, че тъй като заявената позиция на Байдън е да не позволява на Америка да воюва с Русия, те трябва внимателно да претеглят всяко решение за прехвърляне на оръжие, обмисляйки дали това ще наруши баланса и ще доведе до конфликт между Москва и Запада.

В същото време те трябва да гарантират, че Русия не е в състояние да извършва подобни действия в бъдеще.

Някои официални лица твърдят, че с промяната на ситуацията на бойното поле Америка няма да ограничава помощта, а ще доставя по-модерно оборудване, като артилерия.

Някои във Вашингтон и Киев обаче считат, че страхът от ескалация не е оправдан. Това лишава Съединените щати от способността да доставят на Украйна системи от най-голям калибър, които ще й помогнат да победи, избягвайки продължителна конфронтация с по-добре въоръжената и оборудвана руска армия.

Но нежеланието да се дразни Русия остава много силно в определени кръгове във Вашингтон.

То възникна много отдавна.

Според ген. Ходжис, екс-командващ силита на САЩ в Европа, страхът от провокиране на Москва се е родил във Вашингтон преди почти десетилетие по време на администрацията на Обама, когато е имало спорове за доставките на оръжие за Украйна.

Източник: https://foreignpolicy.com/2022/06/08/us-russia-war-ukraine-military-defense/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3