Песков: САЩ и ЕС допуснаха груби грешки, как ще отговорят на милионите гладуващи

Прессекретарят на президента на Русия Песков: Съединените щати трябва да помислят как да отговорят на милиони гладуващи хора

Песков: САЩ и ЕС допуснаха груби грешки, как ще отговорят на милионите гладуващи

Съединените щати и Европейският съюз, които допуснаха груби грешки с въвеждането на санкциите върху торовете срещу Руската федерация, трябва да помислят как ще отговорят на милионите гладуващи хора, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за РИА Новости.

„В крайна сметка те (САЩ и ЕС) не позволяват да се плаща за торове, те не позволяват застраховане на кораби, които се товарят.

При това тук отново трябва да си спомним, че САЩ отначало въведоха, но, за разлика от европейските другари, бързичко съобразиха каква е работата и приравниха торовете с продуктите от първа необходимост и тези ограничения бяха снети.

Но косвените ограничения — застраховката на корабите, по неприемането на корабите ни в пристанеищата — съществуват, те действат, за съжаление, и всичко това доведе до съкращаване на едва ли не повече от 40 % на всички доставки», каза Песков.

„Това са последствията от онези груби грешки, които – тук можем да кажем откровено – направиха ръководството на Европейския съюз, европейските държави и преди всичко Съединените американски щати. Именно тези страни ще трябва да мислят за това как ще отговорят на многото милиони гладуващи хора, които може да се появят“, добави Песков.

Това съобщи РИА Новости

ПП
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3