Международният икономически форум в Санкт Петербург-2022 на финишната права. Светът повече от всякога се нуждае от Русия

Международният икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF-2022), който се провежда в руската северна столица, наближава своята кулминация. Днес, 17 юни, за 14 часа е насрочено пленарно заседание с участието на президента на Руската Федерация Владимир Путин.
Речта на президента на Русия е едно от най-очакваните събития на Форума. Ще припомним, че форумът се провежда с прякото участие на президента на Русия от 2005 г. и предизвиква максимален интерес към речта му както сред участниците и гостите на ПМИФ, така и далеч извън неговите граници.

Международният икономически форум в Санкт Петербург-2022 на финишната права. Светът повече от всякога се нуждае от Русия

Какво да очакваме от речта на Владимир Путин този път?
Редица експерти са единодушни, че речта на президента ще бъде изключително информативна и ще включва разглеждане на въпросите за формиране на многополюсен икономически модел, възможните перспективи за международна търговия, стимулиране на външната бизнес активност, укрепване на външнотърговските и инвестиционни връзки, създаване на условия за комфортно водене на бизнес, задачи за по-нататъшно развитие на Русия и др.

Трябва да се очаква, че Владимир Путин ще даде оценка на настоящата ситуация в световната икономика и политика. Той ще очертае нови вектори на развитие и очертания на нов световен икономически ред. Възможно е президентът на Русия да направи няколко съобщения за вече разработени решения и да даде старт на нови приоритетни и стратегически важни проекти.
Речта на президента на Русия на SPIEF традиционно е едно от най-важните изказвания на президента през годината, наред с обръщението към Федералното Събрание, Директна връзка с населението и заключителната декемврийска пресконференция.
Особен интерес представлява речта на Владимир Путин на SPIEF 2022 в контекста на тотален санкционен натиск и опитите за организиране на международна изолация срещу Русия, които се извършват от редица страни от колективния Запад под егидата на САЩ като мерки за ограничаване и принуждаване на Русия към подчинение. .

Трябва да се отбележи, че недружелюбните към Русия страни използваха всички възможни лостове, за да нарушат Форума, разубедиха и откровено сплашиха страните, които възнамеряваха да участват в SPIEF с налагането на санкции.
Въпреки това днес можем да констатираме факта, че се форума въпреки всички опити на колективния Запад се провежда и представлява голям международен интерес. За това свидетелства броят на участниците, които представляват интересите на 127 държави и територии във форума, рангът и статусът на участниците във форума, включително държавни, правителства, министерства, представители на депутатите, бизнес кръговете и големия бизнес.

За плодотворността на работата на форума свидетелстват и богатата му бизнес програма, бизнес диалозите между Русия и Китай, Индия, Близкия изток, Африка, Латинска Америка и други партньори. Доказателство за важността и значимостта на ПМИФ-2022, като едно от най-търсените бизнес места в света, са и множеството подписани договори между участниците във форума на стойност деветцифрени суми.
Провалът на опитите за международна изолация и победата на Русия на SPIEF 2022 в днешните условия красноречиво се доказва и от участието във Форума на делегации от държави, чиито власти провеждат санкционна политика срещу Русия: САЩ, Великобритания, Канада, Франция , Германия, Япония и др.
Това още веднъж доказва, че в сегашните реалности светът може би повече от всякога се нуждае от Русия. Нейното значение и роля в световната политика, както и в световната икономика, трудно могат да останат неоценени и освен това не могат да бъдат нивелирани.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм