Германска журналистка, работеща в Донбас, е заплашена със затвор в родината си

В Германия журналистката Лип, която работи в Донбас, е обвинена в «насърчаване на престъпни действия»

Германска журналистка, работеща в Донбас, е заплашена със затвор в родината си

Гражданката Н Алина Лип, която се намира на територията на Донбас и пише за случващите се там събития, заяви за РИА Новости по телефона, че е обвинена в родината си по член за „насърчаване на престъпни действия“ срещу Украйна, съгласно който е заплашена със затвор.

Лип е журналист на свободна практика и от началото на руската специална операция в Украйна отразява събитията в Донбас в нейния телеграм канал Neues aus Russland (Новини от Русия), който има около 165 000 абонати.

Лип публикува свидетелства за събитията в Донбас, интервюта с жители, засегнати от украинския обстрел, събира дарения за дейността си.

Според нейното признание тя смята за цел на работата си да информира сънародниците си за събитията в Донбас, където според нея журналисти от големи германски издания почти никога не стъпват.

Според Лип преди около месец тя забелязала, че платежната й система PayPal е блокирана заедно с парите, намиращи се там, след което получила известие от банката, че нейната сметка и сметката на баща й ще бъдат замразени.

След известно време част от средствата са изтеглени в полза на държавата.

Лип получила официално известие на адреса си в град Люнебург само преди няколко дни.

В документа, чийто копие е на разположение на РИА Новости, местната прокуратура съобщава, че на 5 май се е състояло закрито заседание на окръжния съд в Люнебург, което се е провело без предварително изслушване, тъй като това „може да навреди на разследването.»

На срещата, в която участвала само прокуратурата, със съдебно решение, по предварителна молба на градската прокуратура, е назначена конфискация на парите и последващо закриване на сметките на германката. Прокуратурата счита, че Лип е получавала парични възнаграждения от абонатите за дейността си.

Според следствието Лип се е солидализирала с действията на Руската федерация на територията на Украйна и по този начин е извършил противозаконен акт, нарушавайки германското законодателство относно „насърчаване и одобрение на престъпни действия“.

«Работя тук от половин година и с очите си виждам как Украйна ни обстрелва. Мога да се сбогувам с живота си във всеки момент. Затова е добре, че Русия помага на хората тук», каза Лип пред РИА Новости.

Като „незаконни действия“ съдът допълнително цитира Лип: в деня на започване на специалната операция германката е написала съобщение в своя Telegram канал с думите „денацификацията започна“, а по-късно е публикувала видео, в което казва, че населението на Донбас празнува освобождението, а от страна на украинския режим по отношение на жителите през последните години е извършен геноцид.

Според Лип, тя никога не е правила груби изявления, които могат да се считат за законово нарушение.

„Да, дори да кажа нещо подобно, например, че Германия отново се превръща в тоталитарна държава, тогава като цяло свободата на мнение е защитена от Конституцията на Федерална република Германия.

Но в момента изглежда, че вече нищо не е възможно, а можете да споделяте само информацията, която устройва властите», казва германецът.

Документът съдържа и оценка на съда, че думите на Лип могат да подкопаят „психическия климат на германското население“ и да разцепят германското общество: според съда журналистката „сее съмнения относно ефективността на общественото мнение в Германия и достоверността на германските обществени медии“, като по този начин „подкопава доверието в правната сигурност и поставя под въпрос целостта на демократичната система в страната“.

В момента Лип е обвиняема, броят на обвиненията ще бъде определен в бъдеще по време на разследването, се казва в документа.

В близко бъдеще момичето планира да се обърне за помощ към адвокати и да оспори решението на съда.

Според гореспоменатия член я заплашва глоба и/или лишаване от свобода до три години. Лип не смята да се връща в Германия, тъй като според нея е свързала съдбата си с Русия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3