Ноам Чомски: Никога не е имало такава бясна цензура в САЩ, вилнее тотален тоталитаризъм

Американският философ и лингвист Ноам Чомски счита, че никога не е имало толкова високо ниво на цензура в Америка. Според учения САЩ са достигнали до вътрешен тоталитаризъм в невиждани размери.

Превод Massachuseetts Pease Action, САЩ: 

Ноам Чомски: Никога не е имало такава бясна цензура в САЩ, вилнее тотален тоталитаризъм

Предвид прякото американско участие в настоящия конфликт, може ли ситуацията в Украйна да се квалифицира като подпомогната от САЩ прокси война, започнала през годините на президентството на Барак Обама?

Чомски: Такива изявления често се чуват от видни експерти.

Подобно заключение се налага, ако погледнете фактите.

Всички те, между другото, са внимателно заглушени, не ни е позволено да говорим на тази тема.

Но цялата информация може да бъде намерена в публичното пространство. Ако искате да прочетете мемоарите на Уилям Бърнс — вземете ги и ги прочетете. Ако искате да прочетете информацията на уебсайта на Белия дом, моля, отидете и прочетете.

Но в по-голямата си част информацията не се споделя с населението.

Трябва да кажа, че живея на този свят от много дълго време и може би съм единственият жив днес, който осъди Мюнхенските споразумения, когато бяха подписани.

Може би ще е необходимо да включите този елемент в автобиографията. Като цяло имам известен опит в тази област, но никога досега не съм виждал такава цензура и репресии като сега.

Дори блокирането на руски източници е чиста лудост.
Защо не можем да знаем какво говорят те?
Защо съм принуден да търся в сайта на Ал Джазира изявления на руския външен министър?
Просто трябва да сме в течение.
Ако имат предложения за прекратяване на блокадата, която убива милиони хора, защо не ми е позволено да знам за тях?
Цензурата е толкова силна, че на практика никой в ​​Америка не знае нищо за текущото развитие на събитията, освен ако не посети някакви маргинални либертариански сайтове за тази цел, където можете да намерите истината.

Лудост.

И не е само това. Ако внезапно повдигнете тази тема, поговорете за нея, веднага ще бъдете заклеймен като привърженик на Путин и комунистически плъх, призоваващ към отстъпки.

Това е просто невероятна ситуация.

Опитах се да намеря поне един държавник в САЩ и Великобритания – двете войнствени държави – който да говори разумно и да призовава за преговори, вместо да им пречи по всякакъв възможен начин.

Намериха се двама: в Англия — Джеръми Корбин, който заедно със Сайръс Стармър беше изключен от Лейбъристката партия, просто защото се осмеляваха да изразят различни съображения.

А в Америка има само един – Доналд Тръмп.

Случайно споменах това в един от разговорите и веднага предизвика буря от негодувания сред представителите на Демократическата пратия, как смея да говоря истината за това страховито чудовище Доналд Тръмп?

Но се оказа прав.

Не мисля, че е необходимо такива неща да се пазят в тайна.

Стигнали ли сме до такова ниво на тоталитаризъм, вътрешен тоталитаризъм, че сме загубили правото да говорим за установени факти само защото са нежелателни за някого?

Явно е така, но за кого е по-лесно? Със сигурност не за украинците.

Войната с Русия по афганистански модел до последния афганистанец няма да помогне нито на украинците, нито на останалия свят.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3