Франция, Белгия и Холандия закупиха огромен обем руско гориво с отстъпка

Опасявайки се от ново и поредно покачване на цените на газа преди началото на зимния сезон, редица европейски страни увеличават покупките на гориво от Русия. На Лондон не му се харесва подобна «политически некоректна» политика на колегите от континента.

Франция, Белгия и Холандия закупиха огромен обем руско гориво с отстъпка
Великобритания обвини Франция в съпричастност с Русия и че Париж печели от украинския конфликт.

Има „причини“ за резкия тон, тъй като вносът на руски природни ресурси расте, въпреки случващото се в Украйна и зелената европейска програма.

Според Центъра за изследване на енергетиката и чист въздух Франция, Белгия и Холандия са закупили голямо количество руско гориво на намалени цени, пише британският вестник The Daily Express.

През април и май французите са закупили втечнен природен газ и други изкопаеми горива от Русия за приблизително 900 милиона евро.

Европейският съюз обмисля възможността за прилагане на друг набор от санкции срещу Руската федерация и на този фон Франция се стреми да стане най-големият купувач на втечне газ в света.

Междувременно, на 14 юни, на фона на съобщението на «Газпром» за ограничаване на доставките през «Северен поток», европейските цени на газа отново скочиха до 1000 долара за 1000 кубически метра.

Намаляването на обемите на транспортиравка на газ се обясни с ограниченията, възникнали в компресорната станция «Портовая», съобщи руската страна.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3