Войната на Русия и Китай срещу долара тепърва започва

Ако Съединените щати искат да останат начело на основан на правила международен ред, те ще трябва да обърнат внимание на сериозните външни опити да бъде подкопана тяхната световна финансова хегемония, пише изданието.

Превод от The National Interest, САЩ: 

Войната на Русия и Китай срещу долара тепърва започва

Неизменна тенденция, която продължава през цялата човешка история, е връзката между финансовото и геополитическото могъщество. За да може една държава да изгражда и укрепва въоръжените си сили, да се занимава с иновативни технологии и да поддържа продуктивна работна сила, тя определено се нуждае от силна икономическа база.

Генералите и съветниците все по-често говорят за съкращаване на разрива между военните способности на Китай и САЩ, но американският долар запазва доминиращата си позиция.

Може ли този факт да се приеме за даденост и да остане непроменен, или руско-китайският съюз представлява сериозна заплаха за финансовата хегемония на Вашингтон?

Говорейки наскоро по темата за китайската стратегия на администрацията на Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен подчерта, че Пекин ускорява своята «икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ» с цел демонтаж на оглавения от САЩ и основан на правила международен ред.

С началото на руската военна операция в Украйна ситуацията за САЩ изглежда се промени.

Това едва ли ще се превърне в постоянна тенденция, но американските политически лидери трябва да помислят за това.

Руско-китайският алианс се опитва да привлече други страни с примамлива алтернатива.

Крайната му цел е да създаде финансова система, която е напълно независима от контрола на Вашингтон.

Китай с помощта на Русия се опитва постепенно да отслаби финансовата хегемония на САЩ.

Ако рублата продължи да укрепва през следващите месеци, западните страни ще трябва да поемат допълнителни разходи, за да конвертират валутите си в рубли, за да платят за вноса на незаменимите енергийни ресурси.

Това не само ще увеличи глобалното търсене на рубли, но и ще покаже на други страни, че руската валута е в състояние да устои на наказателните мерки на водещите западни държави.

Русия и Китай вече обсъдиха въпроса за сливането на техните финансови системи.

Москва увери Пекин в готовността си да използва юана в своите валутни резерви, за да ускори процеса. С усъвършенстваната руска система за плащане в рубли за доставки на петрол и газ, която ще продължи, тъй като европейските страни твърдят, че е невъзможно да се премахне зависимостта от Москва без неприемливи финансови загуби, е ясно, че Русия и Китай са си поставили за цел да унищожат глобалната хегемония от американския долар.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/russia-and-china%E2%80%99s-war-dollar-just-beginning-202866

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3