Ще отстъпи ли Западът пред Москва?

Михаил Неижмаков, водещ анализатор от руската Агенция за политически и икономически комуникации за ситуацията около Украйна:

Ще отстъпи ли Западът пред Москва?

«Публично ръководството на западните сили ще се опита да се дистанцира от всякакви отстъпки, които Киев би могъл да направи.

Всъщност в тези държави лобито наистина може да стане по-силно, което не изключва отстъпки от украинската страна в полза на Русия, но е малко вероятно подобно лоби да бъде ориентирано към сключване на мирно споразумение, в което Киев ще се откаже от претенциите си спрямо всички територии, които сега се контролират от руските военни.

По-скоро западните политици ще разчитат на сравнително продължително примирие между Москва и Киев, за да уверят обществеността в съответните им държави относно икономическите последици от продължаването на конфликта.

Еманюел Макрон явно не иска да отговаря за пореден път на въпроси от медиите за рисковете от продоволствена и енергийна кризи.

Екипът на Байдън има същия проблем — той е в подготовка за междинните избори за Конгрес през ноември.

Макрон просто се опитва да поддържа баланса – да не руши мостовете в отношенията с Русия и в същото време да не отчуждава онази част от външнополитическите партньори и вътрешната публика, които са за сдържане на Москва и подкрепа на Киев.

Не без основание, не толкова отдавна френските медии обърнаха внимание на репликата на представителя на Елисейския дворец, че Париж иска Киев да спечели и е решен „да бъде възстановена териториалната цялост на Украйна“.

Можем да отбележим и изявлението на самия Макрон в началото на юни за намерението му да „увеличи финансовата и военна подкрепа за Украйна“.

Около президента на САЩ се води борба между групи на влияние с различни подходи към този проблем, включително и ориентирани към по-компромисна линия спрямо Москва.

Много ще зависи от по-нататъшния ход на руската военна спецоперация.

С други думи, политици от САЩ и редица страни от ЕС, ориентирани към по-мека линия към Кремъл, биха могли де факто да подкрепят сключването на споразумение за примирие между Москва и Киев, което да съдържа малко по-компромисен език по отношение на Донбас, например, споменаването на необходимостта «да се вземе предвид мнението на жителите» при определяне на по-нататъшния статут на тези територии, а присъствието на руските войски в Херсонска и Запорожка области да се спомена само в контекста на необходимостта от прекратяването на огъня.

Но като цяло западните политици по-скоро ще се фокусират върху споразумение, което няма да сложи край на тази криза, а ще даде на Киев допълнително поле за маневри, като се вземат предвид интересите на САЩ и ЕС», завърши експертът.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3