Das Erste: „може да завърши с катастрофа“ – Гърция отхвърля исканията на Ердоган за демилитаризиране на островите в Егейско море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че разполага с оръжие на островите в Егейско море в нарушение на международното право и предупреди Атина срещу по-нататъшната им милитаризация, пише Das Erste. В Гърция изявленията на Ердоган се разглеждат като «явна заплаха от война». Атина отказва да се съобрази с исканията на Анкара и твърди, че става дума за реализиране на правото на самоотбрана. Все пак, отбелязва вестникът, никой не смее да прогнозира докъде ще стигне Ердоган.

Das Erste: „може да завърши с катастрофа“ – Гърция отхвърля исканията на Ердоган за демилитаризиране на островите в Егейско море

В турско телевизионно предаване по проправителствения частен телевизионен канал Habertürk TV бе обсъждана турско-гръцката граница. На заден план бе картата на двете държави. Пред нея застана един от гостите на студиото, журналистът Гюркан Зенгин. В ръката си държеше палка, пише Das Erste.

Зенгин постави палката до крайната западна точка на континентална Турция и начертава вертикална линия на юг, която според него трябва да бъде действителната граница между Гърция и Турция. Няколко гръцки острова като Родос и Кос внезапно станаха турска територия, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3