Зеленски постави ултиматум на Шолц

Зеленски призова Шолц да се откаже от балансирането между Русия и Украйна

Зеленски постави ултиматум на Шолц

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за ZDF разкритикува опитите на германския канцлер Олаф Шолц да «пази баланс» в отношенията между Киев и Москва.

„Шолц и неговото правителство трябва да вземат решение: не трябва да се правят опити за поддържане на баланс в отношенията между Украйна и Русия“, каза той.

Освен това Зеленски упрекна Германия, че е започнала да помага на Украйна много по-късно от други западни страни — САЩ, Великобритания и източните страни от ЕС.

Той призова канцлера да бъде «по-недвусмислен» в отношенията с Киев и да се откаже от подхода за продължаване на отношенията с Киев и Москва по начин, който да вреди на Германия възможно най-малко.

Коментирайки възможното посещение на Шолц в Украйна, Зеленски каза, че канцлерът не трябва да се ограничава само със снимки и го призова да обяви по време на визитата за увеличаване на подкрепата и статута на страната като кандидат в ЕС, както и да обяви по-строги санкции срещу Русия.

По-рано украинският посланик Андрий Мелник нарече германския канцлер Шолц „варен колбас“, защото не иска да посети Киев.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3