Престрелка на границата на Киргизстан и Таджикистан

Престрелка между граничарите на границата на Киргизстан и Таджикистан

Престрелка на границата на Киргизстан и Таджикистан

На границата между Киргизстан и Таджикистан е имало престрелка между граничарите, съобщиха за РИА Новости от пресцентъра на граничната служба на Киргизстан.

„На киргизко-таджикския участък от държавната граница имаше престрелка между граничните служители на Република Киргизстан и Република Таджикистан“, се казва в съобщението.

По думите му рано сутринта в района на Баткен е извършен изстрел от страната на поста Кех от таджикските гранични войски в посока киргизкия пост Булак-Баши. В отговор военните на републиката също са открили огън, каза източникът.

„Граничарите от двете страни незабавно заеха бойни позиции. Граничният представител на Киргизката република в Баткенска област и граничният представител на Република Таджикистан в Согдийска област проведоха телефонни разговори. Главите на граничните отряди на страните тръгнаха към мястото на инцидента. Таджикската страна отново започна престрелка с гранатомети и минохвъргачки. В 8.10 ч. престрелката спря», съобщиха от пресцентъра.

В момента представители на Бишкек и Душанбе провеждат среща за изясняване на причините за инцидента и предотвратяване на ескалация на ситуацията, добави източникът.

Към 08:40 (05:40 московско време) той определи ситуацията в киргизко-таджикския участък на границата като напрегната.

„Граничната служба на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизката република предприема всички необходими мерки за стабилизиране на ситуацията“, подчертаха от ведомството.

Това съобщи РИА Новости.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3