Политолог: Кои обстоятелства затрудняват освобождението на Лисичанск

Руският политолог Сергей Марков за специалната военна операция и ситуацията около Лисичанск: 

Политолог: Кои обстоятелства затрудняват освобождението на Лисичанск

«Президентът Зеленски напомпва огромни ресурси за отбраната на Северодонецк и Лисичанск. Той иска там донякъде да се повтори ситуацията с Мариупол, за да може щурмът да бъде дълърг процес, който ще му донесе няколко политически изгоди.

Политолог: Кои обстоятелства затрудняват освобождението на Лисичанск

Първо, това ще му даде възможност да проведе нова вълна от мобилизация, както и ще получи повече време за военната преквалификация на вече мобилизираните.

Освен това той се надява, че през това време ще успее да получи достатъчно западно оръжие и да обучи мобилизираните резервисти да боравят с оръжия от НАТО, тъй като те са свикнали с оръжия съветско производство.

Второ, продължително нападение срещу Лисичанск и Северодонецк ще даде възможност да се демонстрира пред целия свят, че украинската армия се бие героично, а не е победена.

Зеленски се опитва да убеди другите страни, че трябва да заложат на украинска победа и че този залог е печеливш.

Трето, това ще даде възможност да се демонстрира на украинското население бойния дух на армията и по този начин ще се повиши ръста на «патриотизма».

Четвърто, Зеленски и неговите съветници разчитат на факта, че колкото повече войници и офицери от въоръжените сили на Украйна умират, колкото повече семейства на военни трябва да направят погребения, толкова по-силна ще бъде омразата към Русия сред населението на Украйна.

Оказва се парадоксална ситуация: от една страна, Зеленски и неговите съветници се интересуват от големия брой загинали, но от друга страна не могат да допуснат намаляване на размера на армията.

Но човешкият ресурс не е неограничен.

Експертът също така припомни продължителния спор между главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Залужни и Зеленски, заедно с неговите политически съветници. Този спор продължава няколко седмици.

Залужни предлага изтегляне на войските в надежден, добре защитен укрепен район в района на Славянск.

Всъщност генералите от Вермахта спориха за същото с Адолф Хитлер.

Генералите настояваха армиите да бъдат изтеглени от възможните котли, а Хитлер не видя нищо ужасно, ако всички загинат, демонстрирайки силата на арийския дух.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3