«Главните супервайзери на нацисткия режим в Киев са САЩ и Великобритания, но подходите им се разминават»

Руският политолог Сергей Марков:

"Главните супервайзери на нацисткия режим в Киев са САЩ и Великобритания, но подходите им се разминават"

«Двамата главни супервайзери на режима в Киев – САЩ и Великобритания – в лицето на своите военни съветници също имат различни подходи относно Лисичанск.

Американците считат, че е необходимо конфликтът да продължи дълго време и затова остатъците от украинската армия трябва да бъдат изтеглени от Северодонецк и Лисичанск в района на Славянск и Краматорск.

В това те подкрепят Залужни.

А британските съветници са по-склонни да застанат на страната на Зеленски.

Друга трудност при превземането на Лисичанск е, че градът се намира зад водна преграда.

Трудно е той да се щурмува от Северодонецк, особено след като Лисичанск стои на висок стръмен бряг. Така че щурмът може да струва много скъпо.

Трябва да се вземе предвид и опасността от екологична катастрофа, свързана с химическото производство.

Те са съсредоточени в голям брой в триъгълника Рубежное-Северодонецк-Лисичанск.

Това е мощен клъстер от предприятия, който съществува повече от дузина години, всички те работят активно. А в хода на военните действия те могат по невнимание да пострадат или могат да бъдат умишлено взривени от украинската страна, ако се вземе решение да се бият до последния украински войник.

Може да се предположи следната тактика: вместо щурм от Северодонецк през река Северен Донец, Лисичанск да бъде обкръжен, всички канали за доставка ще бъдат прекъснати. След това обкръжената групировка може да бъде ликвидирана с въздушни удари и артилерийски огън.

Но и тук има проблем.

Въоръжените сили на Украйна се държат като окупатори, използвайки собственото си население като жив щит в безпрецедентен мащаб. За тях се превърна в абсолютна норма да поставят бойните си формирования в жилищни сгради, училища и болници. А в същото време жителите нямат право да напускат домовете си.

Вярно е, че последното зависи от командирите.

Някои позволяват на мирните жители да напуснат, други не.

Особено често не се допускат мирните жители да напуснат бойните действия там, където е силна нацификацията — в части, където има неонацистки батальони или офицерите са силно нацифицирани, тоест личният състав е превзет от неонацистки организации и е преминал през военни училища.

Друга трудност е, че обкръжената група в индустриалната зона на завод «Азот» в Северодонецк не е много далече, така че е логично първо да се ликвидира групировката в тила, в «Азот», за да се предотврати нейното деблокиране.

Но освобождението на териториите ще продължи, в това няма съмнение.

Към момента на публикуването на този материал въоръжените сили на Украйна продължават да обстрелват западните райони на Северодонецк от Лисичанск и Приволие, които все още са под техен контрол.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3